De Paula Munteanu/ Chișinău / Moldova.ORG/ — UE a prelungit durata de protejare a drepturilor de autor pentru muzicieni cu 20 de ani, astfel încât s-a trecut de la 50 la 70 de ani, potrivit unei legi adoptate în Consiliul European.
Așadar, statele membre au adoptat deja o legislaţie care vizează creşterea nivelului de protejare a artiştilor interpreţi sau executanţi, prin recunoaşterea contribuţiei lor artistice şi creative.
Comisia Europeană susține că „în general, artiştii interpreţi sau executanţi îşi încep cariera de tineri şi se întâmplă frecvent ca durata actuală a protecţiei drepturilor, de 50 de ani, să nu fie suficientă pentru a le proteja execuţiile pe tot parcursul vieţii”.
Consecința este că majoritatea muzicienilor ajung să piardă o parte din veniturile sale chiar spre sfărșitul vieții, iar măsurile întreprinse de către UE a făcut posibilă transferarea drepturilor producătorilor de fonograme, încât aceștia să beneficieze de prelungirea duratei de protecţie şi să poată să îşi recupereze drepturile în anumite condiţii. Legea a fost aprobată, în pofida opoziţiei României, Suediei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei şi Benelux-ului.
Menționăm că statele UE au la dispoziţie doi ani pentru a introduce noile prevederi în legislaţia naţională.