De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — De cele mai multe ori auzim vorbindu-se despre Moldova urât. Şi cât nu este de straniu nu străinii o fac ci însăşi moldovenii. Să încercăm să schimbăm lucrurile şi să ne orientăm privirea spre ceea ce este frumos şi extraordinar în ţara noastră.
Aş începe călătoria noastră imaginară cu un sătuc din sudul republicii acolo unde a copilărit şi s-a educat Alexei Mateevici, unul dintre cei mai de vază basarabeni, care a închinat un imn, limbii noastre.
Comuna Zaim este localitatea în care a crescut şi s-a format viitorul preot Alexei Mateevici din anul 1893, când s-a stabilit aici cu părinţii şi fraţii săi.
Satul Zaim mai păstrează şi azi izul timpurilor trecute, timpuri zbuciumate în care a trăit Alexei Mateevici. În localitate a fost amenajat un muzeu în anul 1988. Acest muzeu a fost inaugurat la 26 martie a aceluiaşi la comemorarea a 100 de ani de la naşterea poetului.
Muzeul deţine 6 săli dintre care sunt de expoziţie, cu expoziţii permanente: sala cu bust, sala „Eu cânt” şi sala „Limba noastră”. Celelalte trei săli sunt camere memoriale: camera părinţilor, camera copiilor şi biblioteca familiei Mateevici.
Toate obiectele din casa memorială păstrează suflul acelor vremuri, toate din casă cântă în cor „Limba noastră” şi toate te duc cu gândul la nemurirea valorilor naţionale ca limba, tradiţiile şi istoria, dar şi la efemeritatea noastră a celor care ne vorbim ţara de rău.
Pe lângă casa memorială „Alexei Mateevici” din Zaim, în localitate mai funcţionează şi un alt muzeu al spiritualităţii dedicat tuturor personalităţilor care s-au născut în acest sat, iar pentru a vă documenta mai bine despre istoria acestei localităţi puteţi vizita muzeul satului din incinta bibliotecii din localitate.
Un lucru foarte interesant legat de satul Zaim este faptul că localitatea care a dat neamului unul dintre cei mai de vază poeţi basarabeni a fost întemeiat de un turc, pe nume Zelim.
Moldova ascunde multe taine şi mistere care necesită să fie dezlegate. Iubiţi-vă ţara.