De Cristina Negrea/ Chișinău / Moldova.ORG/ — „Chişinăul în literatură” aşa se intitulează antologia de eseuri, proză şi poezii lansată în cadrul Bibliotecii Municipale Bogdan Petriceicu Hasdeu. Volumul constituie un omagiu adus Chişinăului, cu ocazia aniversării a 575-a de la atestarea documentară a oraşului.
Lansarea de carte a început cu prezentarea volumului, care însumează 575 de pagini, într-un tiraj de 575 de exemplare, o cifră deloc întâmplătoare care marchează şi aniversarea urbei. Lucrarea este o primă încercare de a cuprinde cele mai reprezentative opere literare consacrate oraşului.
Iniţiativa de a edita o asemenea culegere a venit din partea Directorului General al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Lidia Kulikovski, care afirmă că „lucrarea este o contribuţie la zestrea culturală a Chişinăului, iar biblioteca este responsabilă prin misiunea ei de a valorifica trecutul şi prezentul”.
Moderatorul evenimentului Vlad Pohilă, scriitor, publicist, redactor-şef al revistei „Biblio Polis”, menţionează că prezenta lucrare conţine operele a peste 130 de autori (85 în română şi 45 în alte limbi). Poezia, proza, eseurile, versurile cântate reprezintă un portret de cuvinte al Chişinăului, a mai specificat scriitorul. La alcătuirea lucrării s-a ţinut cont de anumite criterii precum: aranjarea în ordinea alfabetică, criteriul valoric, valoarea documentar-istorică şi criteriul reprezentativităţii.
O notă de originalitate îl prezintă compartimentul „Utilizatorii Bibliotecii Municipale despre Chişinău”. Este vorba despre concursul de microeseuri „Chişinăul în 575 de cuvinte”. Cele mai bune lucrări au fost înserate în acest volum, iar participanţii au fost premiaţi cu diverse cadouri şi premii băneşti.
La eveniment au participat scriitori, ziariști, bibliotecari, oameni de cultură precum: Iulian Filip, Val Butnaru, Anatol Ciocanu, Nina Surdu-Bolboceanu. Pentru destinderea atmosferei un recital de poezii din această lucrare au prezentat actorii Daniela Burlaca şi Iurie Gologan.
Spre final, Lidia Kulikovski a menţionat că biblioteca uneşte adunând mesaje, poezii, scriitori, generaţii. Iar această antologie va servi drept suport informaţional pentru istoria şi cultura municipiului Chişinău.