De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Dacă le-aţi încercat pe toate şi nimic nu a ajutat şi vă aflaţi încă în pragul unui divorţ, atunci vă propun o soluţie utilizată în satul Cisnădioara, judeţul Sibiu, România.
În această localitate se află o cetate romană veche, care datează din secolul XII şi care reprezintă soluţia perechilor ce se află în proces de divorţ. "Avem şi o căsuţă, ca în multe cetăţi transilvănene, unde erau puse cuplurile care doreau să divorţeze. Dacă nu mai doreau să divorţeze erau scoşi afară, iar dacă tot doreau să divorţeze erau ţinuţi până când mureau", explică ghidul povestea ce este legată de cetatea Cisnădioara. Cine ştie poate asta e soluţia pentru toate cuplurile ce au probleme de comunicare.
Cetatea a fost construită între 1180 şi 1200, este cea mai veche bazilică romană. La început a fost o biserică catolică, după care toate picturile au fost distruse pentru că a fost o ruină mult timp, iar acum avem o singură frescă. Cetatea a fost practic o cetate de observare, fiind situată pe un deal de 50 de metri. Zidurile aveau şase metri şi erau înzestrate cu guri de tragere pentru că erau singurul sistem de apărare al cisnădirenilor.
Pe lângă rolul de apărare şi cel de împăcare a cuplurilor aflate în ceartă, cetatea mai ave aşi rolul de a alege soţii ideali pentru fetele de măritat din zonă. Se spune că orice fecior trebuia să rostogolească un bolovan din vale până sus, la cetate, fiindu-i interzis să utilizeze vreo unealtă. Astfel, tinerii dădeau dovadă că sunt vrednici să întemeieze un cămin.
În curtea bisericii din Cisnădioara se mai pot vedea şi astăzi ghiulele imense din piatră ce cântăresc până la 100 de kilograme.
Fiind cel mai vechi monument istoric roman din Transilvania, cetatea Cisnădioara este vizitată de mii de turişti în fiecare an. Să fie oare acesta un semn că multă lume are probleme în familie sau că sunt dornici să-şi întemeieze una. Oricare ar fi fost pricina, cred că le-a plăcut vacanţa fiindcă cetatea merită văzută, ceea ce vă îndemn şi pe voi să faceţi.