Costeştiul medieval (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Puţini dintre moldoveni ştiu că nu departe de actualul sat Costeşti din raionul Ialoveni, a existat un oraş medieval cu cetate din secolul XIII, la fel ca şi la Orheiul Vechi. În concluzie, până la alte descoperiri arheologice, avem două oraşe medievale pe teritoriul Republicii Moldova.

Denumirea de Costeşti se presupune că ar proveni de la specificul aşezării localităţii, aşezată pe costişe, pe dealuri. Dar pe lângă această ipoteză mai există şi o legendă conform căreia satul a fost întemeiat de un oarecare Costache Răzeşul, cel care şi-a construit primul casa pe acest teritoriu.

Astăzi Costeşti este unul dintre cele mai mari sate din republică, având două licee, 6 grădiniţe şi peste 60 de magazine. Dar puţini dintre sătenii Costeştiului ştiu că pe stânca din apropierea satului se află, de fapt, începutul existenţei localităţii, acolo unde sătenii îngrijind pământul scot la suprafaţă vestigii ale existenţei istorice ale strămoşilor.

Urmele oraşului medieval sunt prea puţine, iar în comparaţie cu comorile păstrate de le Orheiul vechi, aici, practic nu a mai rămas nimic. Săpăturile arheologice au început în anul 1954 şi multe dintre descoperirile găsite au fost duse la muzeele mari din Rusia.

În muzeul satului se pot vedea câteva lucruri care au mai rămas din marele oraş medieval, pierdut în vâltoarea anilor.

Oraşul medieval a fost ars din temelie, iar locuitorii s-au retras în codrii din împrejurimi, unde şi au întemeiat noua localitate, care este Costeştiul de astăzi.

Peisajul de vale al satului este străpuns de crucea bisericii care se vede de departe. Edificiul cu hramul Sfântului Nicolae a fost construit pe baza bisericii din lemn existentă în sat, între anii 1908-1909.

Viaţa curge printre casele din sat, lăsând urme adânci pe faţa şi în sufletul locuitorilor satului, iar nu departe vestigiile oraşului istoric medieval mai adaugă un deceniu de existenţă.

Distanţa de la Chişinău până la Costeşti este de 30 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.