Sinuciderile decimează Rusia

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Rata sinuciderilor aproape că s-a înjumătăţit în ultimii 20 de ani în Rusia, dar rămâne în continuare una din cele mai ridicate din lume, a semnalat un reprezentant al Centrului de psihiatrie Serbski, Boris Poloji.

Potrivit statisticilor, 800.000 de persoane şi-au pus capăt zilelor în ultimele două decenii în Rusia. Cu 23,5 cazuri de suicid la 100.000 de persoane – potrivit datelor de la sfârşitul anului 2010 – Rusia se situează pe locul al 6-lea în lume, depăşind cu mult media mondială de 14 cazuri la 100.000 de persoane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că 20 de cazuri la 100.000 de persoane reprezintă nivelul critic al acestui indicator.

În context, specialistul rus a subliniat necesitatea implementării unui program de stat pentru prevenire a sinuciderilor.

El a opinat că sistemul de susţinere psihiatrică a potenţialilor sinucigaşi, adoptat în Rusia în anii 70, trebuie serios reformat.

Poloji a mai spus că rata sinuciderilor este de şase ori mai mare în rândul bărbaţilor din Rusia, decât în rândul femeilor.

Vârsta medie a bărbaţilor sinucigaşi este de 42 de ani, iar a femeilor – 52 de ani. El a arătat că cel mai des îşi pun capăt zilelor persoane cu o educaţie medie, provenind din mediul rural.

De asemenea, nouă militari au fost ucişi în cadrul violenţelor şi abuzurilor din armata rusă, în timp ce alţi 119 s-au sinucis din ianuarie.

Violenţele şi abuzurile de toate felurile, în special punerea la încercare a noilor recruţi, au provocat, de asemenea, 89 de răniţi grav în primele nouă luni ale anului, a declarat Boris Hubiev, un oficial din cadrul Parchetului militar, potrivit The Times of India.

În aceeaşi perioadă, 119 militari – 51 de recruţi, 25 de subofiţeri, 14 ofiţeri şi 29 de contractori – s-au sinucis, un număr în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă 2010 (când s-au sinucis 149 de persoane), a remarcat oficialul.

Forţele militare ruse au o reputaţie foarte proastă, în special din cauza frecvenţei abuzurilor fizice, a umilirilor şi atacurilor.

Totuşi, aceste violenţe nu vor înceta atât timp cât oficialii de rang înalt nu vor fi sancţionaţi în mod regulat, a spus Valentina Melnikova, coordonatoarea Comitetului mamelor soldaţilor, o organizaţie neguvernamentală care apără drepturile recruţilor.

“Trebuie să facem presiune asupra comandamentului armatei pentru ca cei responsabili de violenţe asupra fiecărui soldat să răspundă de actele lor, altfel acestea nu vor înceta niciodată”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

Circa un milion de recruţi sunt încorporaţi în armata rusă. Preşedintele Dmitri Medvedev a demarat o vastă reformă de modernizare a armatei şi a scurtat în 2006 serviciul militar la un an, faţă de doi, cât era anterior. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.