Parcul unicat al Moldovei – Țaul

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Teritoriul ce trebuie să devină o livadă sau o harbuzărie şi a devenit teritoriul unui parc superb şi unicat în Moldova, datorită unei împrejurări hazardante, a fost pierdut la poker, apoi cumpărat de moşierul Andrei Pommer, care era căsătorit cu o basarabeancă.

Acest din urmă proprietar şi-a dorit să transforme cei 66,6 ha de pământ pe care le-a cumpărat la Ţaul, într-un parc de toată splendoarea. Şi asta a şi făcut.

Pe teritoriul satului Ţaul din raionul Edineţ, se află mândria Moldovei, parcul Ţaul, care a fost amenajat şi plantat timp de 7 ani. Parcul reprezintă una dintre cele mai reuşite lucrări ale arhitectului-peisagist I. Vladislavschi-Padalko, apreciat de societatea înaltă de atunci. Planificarea şi amplasarea zonelor a fost dictată de relieful cadrului natural şi are un caracter asimetric. Principalele compoziţii se succedă în trepte rând pe rând de-a lungul aleilor, ce duc liniştite într-o vale pitorească spre un lac mic. Colecţia dendrologica reprezintă circa 150 de specii de arbori, arbuşti şi liane, dintre care peste 100 de forme sunt exotice.

Padalko a acordat o mare atenţie la reţeaua de drumuri, care cuprinde 15 km. Rutele circulante permit călătorului să admire cât mai multe colţişoare frumoase ale parcului.

Teritoriul ansamblului ocupă depresiunea unei vâlcele cu pante abrupte, ce descresc spre sud, şi un teren cu relief domol pe care sunt amplasate clădirile ansamblului şi parcul de sus. Nucleul compoziţional şi punctul central de contemplare a ansamblului este conacul, deschis vederii nu numai din limitele parcului, dar şi ale satului, datorită poziţiei dominante în sat.

Parcul conţine plante aduse din 29 de ţări, pentru a crea în Moldova un colţ de rai în care sunt întrunite peisaje specifice diferitor locuri de pe pământ.

Din Iran au fost aduşi circa 2000 de lilieci, care au şi format aleea liliecilor din Parcul Ţaul.

Un rus a creat un paradis în Moldova, iar mulţi dintre moldoveni, locuitori ai acestei ţări, nu au văzut niciodată această minune a naturii.

Vă invit cu mult drag să păşiţi pe aleile parcului şi să nu uitaţi de frumuseţile plaiului nostru.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.