Clopotul uneşte omenirea

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Descoperiri senzaţionale ale clopotelor geto-dacice s-au făcut pe întreg teritoriul României, ce denotă faptul că acest simbol era folosit destul de des de strămoşii noştri. Dar şi mai senzaţională este asemănarea clopotelor descoperite pe teritoriul românesc cu cele din Mongolia (la celălalt capăt al pământului), Africa sau Irlanda.

Se pare că omenirea din cele mai vechi timpuri a folosit clopotul cu diferite destinaţii, acest lucru îl demonstrează descoperirile arheologice făcute. Un lucru extrem de extraordinar şi frumos este faptul că acest simbol, de fapt, uneşte popoarele şi neamurile din diferite colţuri ale Pământului, demonstrând că avem un început comun, chiar dacă acum vorbim limbi diferite şi trăim la mii de kilometri unii de ceilalţi.

Un clopot descoperit în centrul stat al dacilor la Sarmisegetusa Basileon cu dimensiunile de 12,2 şi 6,3 cm, care avea forma cilindrică şi cu inel de fier pentru atârnare, seamănă izbitor cu clopotele pentru animale folosite şi astăzi de populaţiile din teritoriul Siberiei centrale şi al Mongoliei.

O altă asemănare extraordinară este a clopotului descoperit la Grădiştea Muncelului, cu dimensiunile de 6,1 cm înălţime şi 4,5 cm latura mare a bazei cu forma sa quadrangulară cu cea a clopotelor similare din Africa sau a unora dintre clopoţeii celtici.

Clopotul este atestat în continuare şi la dacii liberi (ex. Mătăsaru, jud. Dâmboviţa), dar mai ales în teritoriul roman, fiind folosit în cultul Cybelei, pentru a alunga spiritele malefice, pentru protecţia turmelor şi a recoltelor.

Atestările arheologice şi scrierile istoricilor susţin teoria că clopotele au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca simbol sacru care alungă duhurile rele, păzind oamenii şi animalele de tot răul ce-i înconjoară.

Se pare că dangătul clopotului a fascinat omenirea antică şi continuă să o fascineze şi acum e cea modernă, unind într-un suflet mare toate neamurile planetei.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.