Scaunele umblătoare de la Mănăstirea Cârţa (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În Transilvania, la 43 de kilometri de Sibiu se află fosta Abaţie Cisterciană Cârţa mănăstire veche la parterul căreia şi în pivniţe se întâmplă fenomene paranormale, o, scaunele umblă singure, iar pereţii tremură.

Aici se păstrează ruinele mănăstirii cisterciene, unul dintre cele mai vechi şi importante monumente ale stilului gotic timpuriu din Transilvania. Cistercienii sunt un ordin călugăresc originar din Franţa, şi răspândit în mai multe ţări.

Mănăstirea a fost fondată în anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desfiinţată la 27 februarie 1474 de regele Matei Corvin.

Este cea mai veche construcţie gotică din România, dar şi cea mai estică mănăstire de călugări cistercieni.

În 1241, marea invazie mongolă ce pustieşte această parte de Europă, distruge multe din construcţiile religioase din toată zona Transilvaniei, însă începând cu 1250 şi până în 1300 este refăcută într-un stil gotic timpuriu continuat cu unul gotic târziu. Abaţiile cisterciene respectă câteva elemente arhitectonice şi de reprezentare religioasă tipice, cum ar fi: biserica este situată pe latura nordică, curtea interioara este mărginită spre est şi sud de alte anexe mânăstireşti iar zidul de vest este fortificat.

Legenda ce bântuie mănăstirea spune că monahii ce trăiau aici duceau o viaţă destul austeră mâncau doar brânză, castane şi fierturi din frunze de fag. Nu aveau chilii şi dormeau toţi într-o cameră, pe paie. Se trezeau la 3 dimineaţa şi din trei în trei ore aveau slujbe religioase. Din cauza acestor condiţii de trai ajungeau maxim la vârsta de 35-40 de ani şi erau îngropaţi în abaţie.

Mormintele călugărilor sunt şi ele bântuite de mituri şi legende stranii.

Dovezi clare ale legendelor de la Cârţa nu sunt, decât doar spusele unor martori oculari, că ar fi văzut scaunele mişcându-se şi pereţii tremurând.

Astăzi fosta abaţie serveşte drept biserică evanghelică comunităţii germane locale. Biserica evanghelică de astăzi ocupă doar corul şi absida fostei bazilici.

Pe lângă legendele sale mănăstirea este un monument istoric de importanţă majoră, dar şi de o frumuseţe rară ce merită atenţia călătorului.

Distanţa de la Chişinău până la Cârţa este de 531 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.