Fantomele soldaţilor dansează pe Dealul Goeştilor

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Pe dealul Goeştilor din judeţul Iaşi, România, în fiecare noapte după ora 12 fantomele soldaţilor, morţi în timpul primului război mondial, dansează.

Dealul desparte satul Goeşti de Braeşti, ambele din judeţul Iaşi. Bătrânii povestesc că pe acest deal, în Primul Război Mondial, au murit foarte mulţi soldaţi, care au fost îngropaţi fără slujbă religioasă, în gropi comune. Şi pentru că au murit fără lumânare şi au fost îngropaţi fără preot, sufletele lor nu se odihnesc.

După părerea localnicilor faptul că sufletele soldaţilor au murit fără slujbe speciale de înmormântare, acestea nu şi-au aflat liniştea în lumea ce a de dincolo şi bântuia şi astăzi dealul Goeştilor.

"Acolo, pe deal, la cimitir, la Goeşti, când eram tânăr, aveam 17 – 18 ani, vedeam anumite lumini, erau îngrozitoare, dansau, apăreau în spate, în faţă, în toate părţile în faţa mea, în spate, pe timp de noapte. Aveau forma de schelet a unui om. Eu am auzit că, în timpul războiului, în 1916, nu eram născut, au murit mulţi soldaţi, îngropaţi fără slujbă, fără lumânare. Acum apar mai puţin. S-au făcut, după aceea, slujbe religioase, Sfântul Maslu pentru soldaţi. Am făcut slujbe şi sus în deal şi pe vale. Unde apăreau luminile, sufletele soldaţilor morţi", a spus Gheorghe Moldoveanu, în vârstă de 72 de ani, din Braeşti.

Nopţi întregi, spiritele celor ucişi coborau de la cimitir până în vale, la Braeşti, după care urcau din nou. Aveau corpurile transparente şi volatile.

Mulţi dintre localnicii mai vârstnici au astfel de istorioare cu apariţii misterioase ale fantomelor de soldaţi care înspăimântau sătenii şi îngrozeau pe toţi cei ce se aventurau noaptea pe acel deal.

Astăzi apariţiile sunt mult mai puţine datorită slujbelor religioase efectuate pe acest deal pentru a linişti sufletele soldaţilor morţi.

Deşi fantomele soldaţilor nu mai apar localnicii nu recomandă nimănui să călătorească pe acest deal pe timp de noapte.

Ce ziceţi vă încumetaţi să vedeţi un dans al fantomelor soldaţilor pe dealul Goeştilor?

Distanţa de la Chişinău până la Dealul Goeştilor este de 190 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.