Movilele funerare pline de comori

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În satul Bieşti, raionul Orhei, se află două movile funerare rămase de la triburile nomade care au călcat pe pământul ţării noastre acum multe secole în urmă cu scopul de a jefui populaţia băştinaşă.

Satul Bieşti este situat la 25 km Nord de centrul raional şi la 72 km de Chişinău. Cea mai veche atestare documentară a localităţii o aflăm la 23 martie 1430.

Conform legendei satului temeliile Bieştilor au fost puse de un oarecare boier pe nume Beiu şi fiii săi. Numele de Beiu, provine de la un vechi cuvânt turcesc, ce înseamnă domn, boier mare, care face lumină asupra originii şi importanţei acestui boier care este, în mare măsură, strămoşul bieştenilor, dacă e să luăm în calcul faptul că majoritatea localnicilor poartă numele de familie Beiu.

O altă mărturie a vechimii satului stau şi cele două movile de pământ, specifice popoarelor nomade ce cutreierat teritoriul Moldovei în lung şi în lat. Aceste movile sunt de fapt nişte morminte uriaşe, neexploatate care după unele ipoteze ar conţine atât rămăşiţele sau schelete de importanţă istorică dar şi comori. De obicei astfel de morminte se înălţau unor persoane importante, iar acele persoane importante se înhumau cu ofrande. Însă uriaşele morminte nu au fost niciodată exploatare sau cercetate şi rămâne doar să ghicim ce conţin ele sub tonele de pământ.

Vechimea satului Bieşti, dar şi importanţa şi dezvoltarea economică pe care a avut-o acest este demonstrată şi de comoara descoperită în anul 1907 de către trei localnici, Macrinici, Călugăr şi Mascovici. Însă din acea comoară, până în zilele noastre, s-au mai păstrat numai 11 monede de argint emise în Polonia, cea mai veche fiind bătută în 1614, iar cea mai recentă în 1626. Comoara a fost îngropată probabil în anii1626 – 1650.

Dar satul Bieşti este deţinătorul şi altei comori, dar de data aceasta a uneia cu conotaţie spirituală, corul „Semănătorul” , condus de Ştefan Caranfil, artist al poporului. Corul are mai bine de 30 de ani şi este laureat a noua festivaluri de prestigiu din republică şi de peste hotare.

Frumoasele sunt satele Moldovei şi multe surprize plăcute ascund ele. Din păcate puţine dintre ele sunt cunoscute şi apreciate.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.