Haiducii – între jaf şi romantism

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Care sunt cele mai romantice personaje ale istoriei noastre? Haiducii, vor răspunde toţi, fără ezitare. Misterul planează şi astăzi asupra vieţii haiducilor, asupra comorilor ascunse de ei.

Nevoile, durerea, lipsa banilor şi asuprirea îi făceau pe haiduci să ia calea codrilor, îi jefuiau pe cei bogaţi şi îi ajutau pe săraci, cu o parte din pradă, restul păstrându-l. Aşa au devenit legendare comorile haiducilor, care aprind încă imaginaţia căutătorilor de comori.

Viaţa haiducilor merită cunoscută. Cei mai mulţi veneau din familii înstărite, erau educaţi, cunoşteau greaca, sau germana, erau educaţi şi deveneau visul oricărei fete fie ea ţărăncuţă sau fiică de boier.

Zona cea mai călcată de haiduci se întindea de-a lungul Dunării, până la munţii Carpaţi, uneori şi peste munte, zone unde deseori era prădate garnizoanele turceşti.

Pădurile cele mai neumblate şi cele mai îndepărtate erau areale preferate de haiduci. Un astfel de ascunziş era şi vârful Nedeia din masivul Semenic, care era o zonă izolată şi împădurită, în care dacă te aventurai nu găseai aşa uşor ieşirea.

Pe vremuri aici se adunau în fiecare an de ziua Sfântului Gheorghe haiducii din munţii Semenicului , pe Nedeia la o mare sărbătoare. Veneau din toate părţile şi ascunzătorile ţării.

Ziua de Sfântul Gheorghe, începutul verii, însemna şi pentru haiduci începutul vieţii libere de tâlhar pe păşunile verzi şi în pădurile întunecate ale Semenicului.

În acestă zi ardeau multe focuri mari de tabără pe poiana Nedeii. Haiducii dansau şi se veseleau după cântecele înfocate ale ţiganilor. Vinul curgea în râuri şi pe la focuri se pregăteau noile jafuri.

Ce poate fi mai romantic decât o viaţă liberă, fără de griji şi îndestulată. Haiducii au devenit protagoniştii multor legende şi basme, şi în toate cazurile ei sunt văzuţi ca personaje pozitive, ce ajutau pe cei săraci. Dar să nu uităm şi faptul că ei erau, de fapt, tâlhari. Îşi câştigau pâinea prin furt, dar prin faptul că erau jefuiţi cei bogaţi, haiducii au devenit eroi naţionali. Din haiduci, din fire răzvrătite şi neîmpăcate s-au născut adevăraţii revoluţionari, de la ei au început schimbările.

Pentru istoria neamului ei devenit prototipul eroului naţional, iar pentru femei – a bărbatului adevărat, neînfricat şi pasional.

Dar întrebarea eternă rămâne neelucidată, au fost, haiducii, personaje pozitive sau negative, că totuşi săvârşeau fărădelegi. Dar se pare că orice fărădelege săvârşită romantic, devine eroism.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.