Zebra subterană (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Orga mică, orga mare, zebra, crocodilul şi zidurile chinezeşti, chiar dacă pare ireal, toate aceste lucruri se por vedea într-un singur loc, în cea mai mare peşteră din Banat, Peştera Comarnic.

Peştera Comarnic, situată în Munţii Aninei, pe raza localităţii Iabalcea (comuna Caraşova, Caraş-Severin). Este cea mai mare peşteră din Banat şi una dintre cele mai mari din România, are lungimea totală 6203 metri.

Peştera se desfăşoară pe trei nivele: fosil, subfosil şi activ, nivelul fosil fiind cel deschis publicului. Sectorul amenajat se vizitează cu ajutorul unui ghid, restul galeriilor pot fi vizitate doar însoţiţi de membri ai clubului de Speologie din Reşiţa. Lungimea traseului turistic este de 1.780 de metri, fiind parcurşi în aproximativ 2 ore şi 30 minute.

Accesul turiştilor se face pe la intrarea Comarnic din partea de nord a peşterii, galeria fiind destul de îngustă. Trecând de intrarea în peşteră se începe vraja, se ajunge în sala Zebrelor, numită astfel deoarece tavanul şi pereţii au un contrast deosebit, datorită intercalaţiilor de silex. Şi de aici înainte ne aşteaptă doar surprize una mai frumoasă ca alta.

Galeria Zebrelor continuă cu concreţiuni bogate şi variate mai ales în porţiunea Muzeului, Orga Mică, Orga Mare. La “Zidurile Chinezeşti” în perioadele cu precipitaţii abundente se formează mari lacuri prin umplerea unor alveole înalte de 1m.

În sala Hornul Mare tavanul nu poate fi văzut datorită înălţimii foarte mari a încăperii. Pot fi admirate şi formaţiuni de mici dimensiuni, care dacă sunt luminate dintr-un anumit unghi, sunt asemănătoare cu diferite animale sau plante (crocodil, ciuperci, etc.).

Drumul prin peşteră variază destul de mult în dimensiuni, existând galerii în care tavanul ajunge destul de jos, unde se poate exersa mersul piticului în voie.

Peştera se caracterizează printr-un număr mare de bifurcaţii prin care te poţi foarte uşor rătăci. De aceea vizitarea acestei subterane se face cu ajutorul unui ghid care vă va indica porţiunile cele mai frumoase ale cavernei.

Distanţa de la Chişinău până la peştera Comarnic este de 785 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.