Chișinău / Moldova.ORG/ — Aveți nevoie de seminţe, nuci şi peşte. După-amiază, când vă simţiți obosiți şi aveți nevoie de o gustare care să dea energie, mizați pe nuci şi seminţe. Alunele, arahidele şi nucile de orice fel, migdalele, seminţele de dovleac şi de floarea soarelui, toate sunt un ajutor important pentru creier.
Ele conţin acid folic, vitamina E, B6, magneziu şi acizi graşi nesaturaţi. Sunt substanţe care îmbunătăţesc capacităţile cognitive, memoria şi hrănesc creierul. Iar grăsimile vegetale funcţionează ca un antidepresiv natural. Studiile au mai arătat că nucile şi seminţele te ajută să te calmezi şi să-ţi controlezi emoţiile atunci când ai un examen sau trebuie să ţii un discurs.
Seminţele de in sunt o categorie aparte pentru că, după unele studii, ele îmbunătăţesc funcţionarea cortexului cerebral, acea zonă a creierului care procesează informaţiile senzoriale. Aşadar, dacă mănânci regulat seminţe de in, ai simţuri mai ascuţite, iar senzaţia de plăcere este mai intensă, oricare ar fi natura ei. Seminţele de in se pot adăuga în mâncare sau salate.
Tot datorită acizilor graşi nesaturaţi, este indicat şi peştele. Conform studiilor, o porţie de peşte pe săptămână scade cu mult riscul de a face boala Alzheimer, dar îţi îmbunătăţeşte şi memoria, pe lângă toate celelalte avantaje pe care le are consumul de grăsimi nesaturate. Somonul, tonul şi macroul sunt printre speciile de peşte cele mai bune, pentru că au un conţinut mare de grăsime şi un conţinut mic de mercur.
Să nu uităm că dulciurile şi energizantele îţi reduc capacitatea cognitivă.
Lângă o porţie de peşte la cuptor, pune nişte spanac, salată de varză, salată verde sau alte legume cu frunze verzi. Substanţele benefice sunt cam aceleaşi: acid folic, vitamina B12, vitamina B6, magneziu. În plus, mai conţin şi fier, mineral a cărui lipsă încetineşte funcţiile cognitive.
La polul opus, se află alimente şi băuturi care doar în aparenţă contribuie la buna funcţionare a creierului. Pe termen lung, efectele sunt mai degrabă nocive. Energizantele, care conţin prea multă cofeină, s-ar putea să te ajute pentru o perioadă scurtă de timp, însă îţi dau peste cap somnul şi după câteva nopţi nedormite e clar cum vei sta cu puterea de concentrare şi memoria.
Sucurile dulci, fie ele acidulate sau neacidulate îţi pot da energie pe moment, însă pe termen lung îţi măresc riscul de a face depresii şi anxietate. Cel puţin aşa au arătat studiile realizate până în prezent.
La fel de periculoase pentru creier sunt şi dulciurile. Şi ele îţi dau energie pentru un timp, însă pe termen lung duc la fluctuaţii ale glicemiei, aşa că ve-ți fi când plini de energie, când foarte obosiți.