Peştera cu corali

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În masivul Retezat din România se află o peşteră în care cresc adevăraţi corali subterani. Este o peşteră inedită şi protejată pentru frumuseţea şi importanţa ei.

Masivul Retezat, în marea lui majoritate, este alcătuit din roci cristaline, cu excepţia părţii de sud, numită şi Retezatul Mic, care este format din calcare. În aceasta parte a masivului, cu acces din Valea Jiului spre Câmpul lui Neag şi Câmpuşel, se găsesc numeroase formaţiuni carstice, dintre care cea mai cunoscută şi inedita este Peştera cu Corali de la Câmpuşel.

Peștera a fost descoperită în anul 1970 de către membrii ai clubului de speologie „Focul Viu” din București. Un an mai târziu s-a realizat și planul peșterii, iar în 1972 ea este declarată rezervație speologică.

Peştera cu Corali se găseşte sub culmea Cioaca (din Munţii Vâlcan, masivul Retezat), la o altitudine de 1000 de metri. Din dreptul confluenţei Jiului de Vest cu Scorota se urcă pe versantul drept al Jiului o diferenţă de nivel de circa 110 m printr-o zonă cu tufişuri dese şi copaci izolaţi. Nu există potecă, de aceea nu face să vă aventuraţi fără un ghid care cunoaşte bine zona.

Este o peşteră liniară cu lungime totală de 83 m, fosilă, descendentă. Chiar de la intrare se pătrunde într-o galerie înaltă de 2-4 m, cu lăţimi care variază între 5 şi 8 m şi care se îngustează până la 1 m în punctul denumit Altarul.
Suprafaţa peşterii este puternic accidentată din cauza blocurilor desprinde din tavan. După 50 m se intră în altă galerie prin intermediul unei sărituri de 5 m, la baza căreia începe Sala cu Coralite, înaltă de 5-7 m şi lungă de 30 m.

Coralitele şi clusteritele au avut condiţii ideale de dezvoltare în peşteră. Cromatica şi forma coralilor variază, creând o diversitate mare de culori de la alb la roşu-maroniu. Fără îndoială, Peştera cu Corali este una dintre cele mai frumoase peşteri cu cristale coraliforme din România.

Din păcate această frumuseţe a fost distrusă în mare parte de cei care au vrut să-şi facă şi acasă un colţişor cu corali. Astăzi peştera este închisă şi protejată, iar accesul în peşteră este interzis.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.