Desi promite de mai multi ani producatorilor agricoli ca le va reduce povara fiscala, executivul a facut public abia acum schitele reale, anuntind cum are de gind sa faca acest lucru. Astfel, producatorii agricoli au aflat ca, in 2006, vor plati numai impozitul funciar in suma de 1,5 lei pe grad/hectar, taxa pe valoare adaugata si impozitul social si ca vor fi scutiti de achitarea celorlalte impozite existente in ramura, inclusiv a celui pe venit, pe apa, pe fondurile fixe, pentru amenajarea teritoriului si celui in fondul rutier.
in acest sens guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 14 septembrie, un proiect de lege cu privire la modificarea legislatiei in vigoare, astfel incit de la 1 ianuarie 2006 sa fie posibila aplicarea impozitului unic in agricultura pentru producatorii agricoli, indiferent de forma organizatorica si de proprietate pe intreg teritoriul tarii. Scutirea de achitare a celor cinci impozite mentionate mai sus se programeaza sa se acorde pe un termen de cinci ani, pina in 2010.
Mihai Pop, ministru-adjunct al Finantelor, a precizat ca, dupa aplicarea impozitului unic, Bugetul de stat va rata pentru anul viitor venituri de circa 35 mln. lei. intrucit proiectul legii bugetare pentru anul viitor a fost deja elaborat, Mihai Pop spune ca sursele de acoperire a pierderilor legate de aplicarea impozitului unic in agricultura ar putea sa fie identificate ulterior, cu modificarea principalei legi financiare.
Mai multi experti in domeniu spun ca impozitul unic in agricultura va avea efecte pozitive, deoarece simplifica mult fiscalitatea in domeniu, dar ezita sa se pronunte referitor la efectele de reducere a poverii fiscale pentru agricultori, caci, deocamdata, nu este clar ce cota a taxei pe valoarea adaugata (TVA) vor achita anul viitor agricultorii.
Legea ce vizeaza politica bugetar-fiscala a guvernului pe anul 2006, adoptata in graba acum doua luni de majoritatea parlamentara comunista, prevede, in particular, introducerea TVA de 20 la suta la productia agricola si de 8% la pesticide, ingrasaminte minerale, utilaje, tehnica si agregate complementare pentru acestea. Taxa de 20% este o norma generala a TVA, dar pina acum, prin legile bugetare la productia agricola, se stabilea cota redusa a TVA in marime de 5%. Pentru anul 2006, guvernul nu a prelungit termenul de aplicare a TVA reduse si prognozeaza sa obtina, in urma aplicarii acestei taxe, venituri suplimentare in jur de 100 mln. lei. "TVA de 20% la productia agricola este ceva iesit din comun si va fi o greseala fatala pentru anul 2006", a mentionat atunci deputatul AMN Valeriu Cosarciuc.
Amintim ca la inceputul anului curent, guvernul s-a vazut nevoit sa propuna modificari la Legea cu privire la impozitul unic in agricultura, dupa ce contribuabilii din raionul Taraclia (unde se realizeaza un proiect-pilot in acest sens – n. r.) au aratat ca o data cu introducerea impozitului unic, asupra lor s-a marit presiunea fiscala. Atunci, in impozitul unic era inclus impozitul pe venit, TVA, impozitul funciar, taxele locale, platile pentru resursele naturale si taxele in fondul rutier. Cota impozitului funciar era in marime de 2,1 lei pe grad/ha in cazul terenurilor ce au indici cadastrali si de 150 lei pentru un hectar in cazul terenurilor care nu au indici cadastrali. Ulterior, executivul a propus sa fie redusa plata medie a impozitului funciar pentru un grad/hectar de la 2,1 lei pina la 1,85 lei si ca aceasta plata sa fie incasata numai de la detinatorii de terenuri agricole, dar nu de la toti proprietarii de terenuri. Legislatia in vigoare prevede ca in cazul in care a achitat pentru anul 2005 integral impozitul unic pina la 30 iunie, contribuabilul beneficiaza de o reducere cu zece la suta. / Nadin Luchian // Timpul