Parlamentul a examinat si adoptat joi in prima lectura proiectul legii cu privire la principiile si mecanismele reglementarii activitatii de antreprenoriat.
Dupa cum le-a declarat deputatilor ministrul economiei si comertului Valeriu Lazar, documentul stabileste o noua viziune asupra reglementarii activitatii de antreprenoriat si raporturilor dintre business si putere, transmite agentia "NOVOSTI-MOLDOVA".
Potrivit spuselor lui Lazar, principiile de baza ale acestei reglementari sint stabilitatea, transparenta si analiza consecintelor reglementarilor instituite. Astfel, conform proiectului, numai Parlamentul si Guvernul pot stabili regulile de joc pentru antreprenori, iar unele departamente sint private de acest drept. "Organele administrative trebuie sa aplice legile si hotaririle Guvernului, nu sa creeze noi reglementari", – a spus ministrul.
Potrivit spuselor lui, proiectul mai prevede crearea conditiilor pentru asigurarea dreptului la obtinerea informatiei – toate actele reglementatoare trebuie publicate liber.
"Ideea principala consta in pregatirea obligatorie de catre autori a unui raport analitic despre consecintele masurilor aplicate", – a specificat Lazar, adaugind ca autorii trebuie sa demonstreze necesitatea fiecarui document reglementator. "Concomitent, va fi continuata si perfectionata practica participarii in comun a statului si persoanelor interesate la procesul de examinare a proiectelor de legi", – a relevat Lazar.
Referindu-se la controlul activitatii de antreprenoriat, el a informat ca proiectul propune conceptia, in conformitate cu care nimeni nu poate fi supus acestui control, cu exceptia cazurilor, cind exista fapte demonstrate de incalcare de catre agentul economic a legislatiei in vigoare.
Potrivit proiectului, si conditiile autorizarii inceputului activitatii vor fi stipulate explicit in legislatie, ceea ce va permite de a evita samavolnicia organelor responsabile de eliberarea autorizatiilor.
Proiectul propune perfectionarea actualelor documente reglementatoare. in acest scop organele administrative vor fi obligate sa creeze grupuri de lucru si sa elaboreze in baza documentelor in vigoare proiecte de legi si hotariri, care vor fi mai stabile si de o calitate mai buna, decit actele reglementatoare in vigoare.
Calitatea proiectului de lege, propus de Guvern, n-a fost pe placul tuturor fractiunilor parlamentare. in particular, Valeriu Cosarciuc, deputat din Alianta "Moldova Noastra" a calificate mecanismele, stipulate in document, drept semimasuri. in opinia lui, atractivitatea investitionala trebuie ameliorata in alt mod. El a citat drept exemplu Turcia, care a atras in anul 2005 invesitii in valoare de 25 mild. dolari. Cosarciuc a mentionat ca in primul rind acolo este foarte simplu de a perfecta si initia imediat o afacere, fara confruntari cu careva obstacole. La noi insa dupa inregistrare trebuie inca un an adunate pe la diverse instante o multime de acte, pentru a initia businessul.
Proiectul a fost calificat drept nedifinitivat si de deputatul Dumitru Braghis. in opinia lui, in document sint o multime de lacune, anume de aceea, proiectul, care a ajuns in Parlament inca in februarie, este examinat de-abia acum. De fapt, Braghis, cu toate neajunsurile documentului, a indemat sa fie votat in prima lectura. "intr-un fel sau altul, acesta este un pas inainte", – a mentionat parlamentarul.
Presedintele Comisiei paralmentare juridice, pentru numiri si imunitati Vladimir Turcan a fost de acord cu faptul ca in proiect sint o multime de lacune. "Spre regret, Guvernul intr-adevar a remis Parlamentului un document nu prea calitativ, dar noi nu sintem o masina de vot si impreuna cu autorii il vom definitiva pentru lectura a doua", – a declarat Turcan.
Potrivit spuselor lui, proiectul nu poate fi respins, deoarece in acest caz Guvernul nu va reusi sa prezinte un document nou la aceasta sesiune.
in urma dezbaterilor proiectul legii "Cu privire la principiile de baza si mecanismul reglementarii activitatii de antreprenoriat" a fost adoptat de catre deputati in prima lectura. Speakerul Marian Lupu i-a indemat pe colegi sa trateze cu toata seriozitatea definitivarea lui pentru adoptare in lectura a doua. // "Noutati – Moldova"