Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat o sedinta cu participarea prim-ministrului Vasile Tarlev, factorilor de decizie din cadrul Guvernului si Presedintiei, consacrata pregatirii ramurii viti-vinicole pentru campania de recoltare si achizitie a strugurilor si pentru sezonul de vinificatie-2006, precum si asigurarii calitatii vinurilor autohtone.
Presedintele a accentuat ca desfasurarea in termen optim a campaniei de recoltare si de achizitionare a strugurilor de vita-de-vie are o importanta majora pentru economia nationala. Acest fapt decurge atit din rolul strategic al viticulturii si vinificatiei, cit si din calitatea deosebit de inalta a strugurilor cultivati in anul curent, rezultata din combinarea favorabila a factorilor climaterici.
Seful statului a propus intreprinderilor de prelucrare a strugurilor sa desfasoare, in comun cu Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Agentia “Moldova-Vin” Institutul National de Protectie a Plantelor si altor organe abilitate, masuri de verificare a respectarii Regulamentului national privind aplicarea pesticidelor, altor acte normative ce reglementeaza ramura.
Vladimir Voronin a optat pentru urgentarea crearii, pe linga Institutul National al Viei si Vinului, sub egida Agentiei “Moldova-Vin”, a Laboratorului national pentru certificarea calitatii bauturilor alcoolice destinate exportului, in ideea ca acesta sa obtina in scurt timp acreditare internationala si sa contribuie la patrunderea productiei vinicole moldovenesti pe pietele occidentale. Presedintele s-a pronuntat pentru conectarea nemijlocita a laboratorului in cauza la sistemul de stat unic de control electronic al marfurilor, aflat in curs de creare la Ministerul Dezvoltarii Informationale.
Vladimir Voronin a insistat ca la dotarea tehnica a laboratorului nominalizat sa se tina cont, in masura maxima, de exigentele tarilor de destinatie a productiei vinicole moldovenesti.
In aceeasi ordine de idei, Vladimir Voronin a accentuat necesitatea continuarii activitatilor de diversificare a pietelor de desfacere a vinurilor autohtone, de reducere a exportului productiei vinicole-materie prima si a vinului in vrac, de extindere a plantatiilor de vita-de-vie de soiuri europene, de afirmare a tarii noastre ca exportator de vinuri de calitate. // Moldova Suverana