Basarabia ar putea castiga razboiul vinului cu Rusia

„Deoarece rusii beau dupa principiul – mai intai ceea ce vreau, apoi ceea ce pot si, in final, ce a mai ramas, se poate presupune ca foarte curand, din cauza stoparii importului de productie alcoolica din Republica Moldova si Georgia, piata ruseasca va fi lipsita de vin ieftin, iar cerintele nu vor mai coincide cu posibilitatile”, scrie miercuri „Moskovskii Komsomoletz”.

Potrivit versiunii oficiale, enuntate de medicul sanitar principal al Federatiei Ruse, Ghenadi Oniscenko, „taria” din fostele membre ale URSS nu corespunde normelor de securitate. In acelasi timp, expertii califica sistarea importurilor drept „razboi economic”, care putin probabil sa fie castigat de Rusia.

Majoritatea expertilor sunt de parere ca problema calitatii exista, dar ca aceasta nu tine de pesticide si metalele grele. In opinia lor, nu este clar din ce motiv autoritatile nu au reactionat pana in prezent si ce se va intampla cu producatorii moldoveni si georgieni, precum si cu vinificatorii si importatorii rusi care depind de materia prima din aceste state.

Rusii consuma in mod deosebit produsele de vinificatie „secundara”, care provine din materialul vinicol sosit in Rusia in cisterne si transformat apoi in vin. „Deoarece in fiecare a treia sticla din Rusia se afla material vinicol moldovenesc, iar mecanismul testat de atatia ani in sir este practic paralizat, situatia de la fabricile de vin din Moscova este aproape de panica. Cei care au decis ca nu le pasa de afacerile importatorilor si a fabricilor de vin din Rusia vor fi nevoiti sa intre in deceptie. Desigur, in situatia creata, vinificatorii rusi nu sunt dispusi sa „dea ortul popii”, dar, oricum, acestia vor fi nevoiti sa se reorienteze in regim de urgenta spre pietele de materie prima din alte state”, considera expertii. Potrivit sefului Consiliului de experti al Dumei de Stat pentru reglementarea pietei produselor alcoolice, Pavel Sapkin, nisa vinurilor ieftine isi va inceta existenta. El considera ca in pofida faptului ca bulgarii, ungurii, romanii si spaniolii propun preturi comparabile, vinurile lor vor fi mai scumpe cu 20 la suta fata de cele moldovenesti. Sapkin considera ca sunt evidente conotatiile politice ale incidentului si isi exprima nedumerirea ca acesta va aduce firmele rusesti in prag de faliment.

Directorul Departamentului informatii al Uniunii operatorilor de pe piata produselor alcoolice, Vadim Drobiz, caracterizeaza situatia drept „absurda”. Potrivit acestuia, acuzatiile nu au fost adresate unor producatori concreti (daca acestea exista), dar au vizat state cu o industrie de vinificatie care pe parcursul ultimilor ani o depaseste pe cea franceza, precum si pe cea ciliana.

Pe de alta parte Chisinaul se va opune admiterii Federatiei Ruse in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Ministrul adjunct al Economiei si Comertului Igor Dodon a declarat marti ca Chisinaul nu-si va da acordul privind intrarea Federatiei Ruse in OMC daca Moscova nu va elimina toate restrictiile la importul productiei vinicole moldovenesti.

„Novie Izvestia” scrie miercuri ca din momentul aplicarii de catre Moscova a interdictiei respective, la hotarul cu Ucraina stationeaza in jur de 200 vagoane cu productie vinicola, problema vinului devenind una interstatala. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vasile Sturza, a declarat in context ca restrictiile trebuie aplicate in cazul depistari unor incalcari, iar acolo unde calitatea corespunde tuturor normelor, astfel de actiuni sunt contraindicate. „Noi suntem cointeresati in livrarea vinurilor de calitate, vinurile noastre sunt livrate in Europa si nu am avut de acolo nici o pretentie”, a conchis ambasadorul.
Directorul stiintific al Institutului in problemele globalizarii Mihail Deleaghin considera ca scandalul vinului are context politic. Potrivit lui, nu este exclus ca unele vinuri nu corespund normelor de calitate, dar tensionarea relatiilor cu Republica Moldova si Georgia permite de a califica actiunile Moscovei drept politice si nicidecum economice. „De regula, sunt stopate doar vinurile la care au fost depistate incalcari, iar in cazul respectiv avem de a face cu o actiune indreptata impotriva unor state”, a spus Deleaghin.

Publicatia moscovita „Kommersant” scrie ca sanctiunile impuse de Moscova vor afecta nu numai producatorii moldoveni, dar si cei rusi, intrucat 50 la suta din vinurile produse in Rusia sunt fabricate din materie prima provenita din Republica Moldova.

In aceeasi ordine de idei, analistul economic Valeriu Prohnitchi a declarat pentru BBC ca in cazul in care restrictiile introduse de Moscova vor fi de lunga durata, ele vor avea un efect dramatic asupra economiei Republicii Moldova. Potrivit lui, acestea ar putea fi comparabile cu efectele crizei financiare din 1998, deoarece industria vinului este pilonul economiei Republicii Moldova si de contractele de export sunt legate foarte multe credite bancare. „De performanta industriei vinului depind intreprinderile de transport, fabricile de carton, de sticla si, pana la urma, agricultura”, a conchis Prohnitchi. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare