Deficitul comercial e alarmant

Desi ritmul de crestere a deficitului comercial in anul curent este alarmant, analiza structurii importurilor arata ca, in ansamblu, componentele acestui fenomen economic (negativ) nu au suferit, deocamdata, modificari spectaculoase fata de anul trecut. Principala cauza ce a provocat in primele doua luni sporirea deficitului comercial pina la 170,9 milioane de dolari SUA, adica de 1,7 ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2005, este pretul majorat la gazele naturale importate din Rusia. Astfel, dupa scumpirea gazelor cu 37,2%, importurile din aceasta tara au crescut de 2,3 ori, pina la nivelul de aproape 80 mln. dolari.

Totodata, stoparea livrarilor unor produse din R.Moldova in Rusia, in special a vinurilor, a produselor vegetale etc., a condus la reducerea cu 4,3% a exporturilor moldovenesti pe piata rusa, pina la nivelul de 51 mln. USD. “Embargoul impus de Moscova mai mult din motive politice si care pare sa se extinda, va agrava si mai mult situatia balantei comerciale si va avea un impact semnificativ”, estimeaza mai multi oficiali si analisti economici. Chisinaul este dispus sa efectueze o expertiza internationala independenta a vinurilor, pentru a exclude orice speculatie si a demonstra caracterul politic al deciziei autoritatii sanitare din Moscova.

Biroul National de Statistica (BNS) arata ca in ianuarie-februarie curent importurile au crescut pina la 329 mln. USD, cu 29,7 la suta fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce exporturile au sporit cu numai 2,3%, pina la 158,1 mln. USD. Astfel, spre Ucraina exporturile moldovenesti au crescut de 1,6 ori, pina la 14,1 mln.USD, in Franta de 1,9 ori, pina la 5,7 mln. USD, in Turcia de 2,6 ori si Polonia de 2,5 ori.

Autoritatile isi leaga mari sperante ca vor reusi totusi pe parcursul anului curent, dupa ce au obtinut regim de comert asimetric cu tarile Uniunii Europene, sa diminueze deficitul balantei comerciale. in acest sens Guvernul prevede pentru anul 2006 o crestere a exporturilor cu 13%, iar a importurilor – cu 11%.

insa, expertii Centrului de Politici Economice al IDIS “Viitorul” prognozeaza pentru 2006 un deficit al balantei comerciale de 1,4 mlrd. USD. Volumul comertului exterior se va apropia de 5 mlrd. USD, o cifra de doua ori mai mare decit cea inregistrata in anul 2003. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare