Pachetul de 100 la suta de actiuni ale statului in fabrica de vinuri si divinuri „Kvint”, din Tiraspol, a fost procurat in cadrul vinzarilor de miercurea trecuta de catre firma locala „Sheriff”. Oferta „Sheriff”-ului a fost singura. Suma tranzactiei este de 21,07 milioane dolari. „Nu a fost inaintata nici o oferta din partea cumparatorilor locali sau straini”, a comunicat jurnalistilor asa-zisul ministru al economiei al Transnistriei, Elena Cernenko. Potrivit aceleiasi surse, citata de agentia „News-Moldova”, planul investitional, prezentat de firma, a depasit exigentele inaintate.
Investitorul si-a asumat obligatia de a aloca, pina in 2011, pentru dezvoltarea intreprinderii 16 milioane 520 mii dolari, respectiva suma fiind cu 400 mii dolari mai mare decit a solicitat-o pretinsul minister de resort din Tiraspol.
in conformitate cu proiectul individual de privatizare a fabricii, noul proprietar urmeaza sa onoreze o serie de obligatiuni, sa asigure garantii sociale angajatilor fabricii, sa mentina volumul de fabricare a produselor la nivelul celui din anul 2005 si sa asigure conservarea profilului intreprinderii.
Capacitatea anuala de producere a fabricii constituie 1.320 mii decalitri (dal) de bauturi alcoolice, inclusiv divin – 410 mii dal, vin – 635 mii dal, rachiu si bauturi tari – 276 mii dal. Pina in prezent, peste jumatate din productia fabricii era livrata in Rusia.
Conceptia dezvoltarii complexului sfeclei de zahar
Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare a aprobat o conceptie a dezvoltarii complexului de sfecla de zahar pentru urmatorii 10 ani. Conceptia prevede extinderea, pina in 2015, a suprafetelor de sfecla de zahar pina la 45 mii ha. Reusita implementarii se va exprima prin cresterea productivitatii acestei culturi pina la 35 tone la hectar si obtinerea unei productii globale de 1,6 milioane tone. Productia anuala de zahar va constitui 190 mii tone. Piata mondiala se confrunta in prezent cu un deficit de zahar resimtit, in special, de statele arabe, unde deficitul se estimeaza la 7,3 milioane tone.
Facilitati pentru exportatorii de fructe si legume
Agentii economici care vor exporta, in perioada 1 iunie – 1 noiembrie, produse pomi-legumicole perisabile vor achita o taxa cu 50 la suta mai mica pentru perfectarea si eliberarea certificatelor de origine a produselor, potrivit unei hotariri aprobate de Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova. Certificatul va costa 85 lei pentru un lot. Agentii economici vor fi deserviti in regim operativ, inclusiv in zilele de odihna si sarbatori. Republica Moldova exporta produse perisabile in statele CSI, Europa, in special, Germania si Franta si unele state din Asia.
Legalizarea comercializarii vinului de casa
Premierul Vasile Tarlev a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa legifereze comercializarea vinului de casa. Aceasta initiativa urmareste reglementarea sferei de producere a vinului, sustinerea cetatenilor in comercializarea vinului si legalizarea veniturilor obtinute pe aceasta cale. Legalizarea procesului de comercializare a vinului de casa corespunde rigorilor europene in domeniu. Premierul a dat indicatii Ministerului Finantelor, Ministerului Justitiei si Agentiei Agroindustriale „Moldova-Vin” sa formuleze propuneri de ajustare a legislatiei in domeniul dat.
(Digest prezentat de „AGRO-inform”) // Flux