La 19 iulie, in cadrul sedintei Consiliului de Administrare al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a fost aprobat un nou tarif mediu la gazele naturale livrate consumatorilor finali. Potrivit Deciziei adoptate, de la 21 iulie, noul tarif va fi cu 50,4% mai mare decit cel existent.
La o conferinta de presa la tema, Anatolie Burlacov, director ANRE, a mentionat ca noul tarif, in marime de 2335 lei /1000 m cubi, a fost conditionat de doi factori importanti: cresterea pretului de procurare a gazelor naturale livrate Republicii Moldova de compania rusa „Gazprom”, de la 110 dolari la 160, pentru pentru 1000 m cubi si fluctuatia cursului valutei nationale calculat: 13,0 lei pentru un dolar, ceea ce depaseste cu 0,5 lei/un dolar SUA, marime calculata la tariful in vigoare. Pornind de la aceasta, Burlacov a spus ca pretul, pentru centralele electrice cu termoficare (CET) , fara TVA, a fost majorat de la 1160 lei/1000m cubi la 1745, pentru centralele termice – de la 1368 lei, la 2057 lei. Consumatorii particulari, care folosesc lunar pina la 30 m cubi de gaze, vor trbui sa achite 2196 lei, in loc de 1460 lei pe 1000 m cubi, iar cetatenii, care vor arde mai mult de 30 m cubi, vor scoate din buzunar 2812 lei, in loc de 1870.
Nicolae Triboi, director ANRE, a opinat ca tarifele au fost calculate in conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare si aplicare a tarifelor, care stipuleaza ca ele trebuie sa acopere toate consumurile si cheltuielile pentru procurarea, transportarea, distributia si furnizarea gazelor naturale consumatorilor.
Prezent la conferinta, Ghenadii Abaschin, presedintele SA „Moldovagaz”, a spus ca aceasta crestere este nefasta, deoarece va genera perderi intreprinderii de 240 mln lei. „Dupa calculele noastre, noul tarif trebuie sa fie cu 83% mai mare decit cel existent.” Abaschin a mai specificat ca, deoarece actualul contract expira la sfirsitul anului, Guvernul Republicii Moldova si Gazprom-ul au convenit ca pina in luna septembrie sa fie pregatit un contract pe termin lung, 3-5 ani, astfel ca la sfirsitul anului sa fie parafat. Fiind intrebat daca mai are vreun rost sa continuam Programul de gazificare a satelor, Ghenadii Abaschin a raspuns afirmativ, urmat si de un exemplu: o butelie de propan-butan e de opt ori mai scumpa decit acelasi volum de gaz care vine pe teava.
Dupa cum v-am mai informat, Guvernul prevede compensatii pentru toti consumatorii casnici, in marime de 50 la suta din diferenta de preturi, pentru volumul lunar de gaze pina la 30 metri cubi (incluisv) pentru o locuinta sau casa.
Potrivit datelor ANRE, in 2005, consumul de gaze in republica (fara raioanele din estul tarii) a constituit 1mlrd 315mln. m cubi, dintre care 34,7 la suta revin CET-urilor, 6,8% – centralelor termice, 31,7% – altor agenti economici si 26,8% – consumatorilor casnici. Republica Moldova, cu exceptia raioanelor din stanga Nistrului, a achitat aproape integral importul de gaze rusesti pe prima jumatate de an si nu a acumulat datorii noi. // Moldova Suverana