Seful misiunii Fondului Monetar International pentru Moldova, Thomas Richardson, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca FMI ar putea sa sporeasca volumul finantarii Republicii Moldova in probleme de ordin economic, ceea ce ar crea premise de majorare a mijloacelor aditionale si din partea donatorilor externi. Aceasta posibilitate urmeaza a fi discutata de catre expertii oficiului central al FMI.
„Este adevarat ca Moldova se confrunta cu socuri importante si probleme de ordin economic serioase, ca rezultat al embargoului impus de Federatia Rusa la importul vinurilor moldovenesti, precum si a sporirii pretului la gazele naturale. Consider, insa, ca Guvernul Republicii Moldova dispune de rezerve pentru a depasi aceasta situatie”, a declarat Thomas Richardson. Ca urmare a acestei situatii, el a prognozat o scadere a indicilor cresterii economice si o majorare cu 1,5-2 la suta a ratei inflatiei. Cu toate acestea, oficialul FMI s-a aratat convins ca impactul negativ al majorarii preturilor la gazele naturale asupra cresterii economice a Moldovei nu va fi la fel de mare ca si in Ucraina, dar ca va afecta mai mult consumatorii casnici, din care cauza a recomandat Guvernului sa acorde compensatii categoriilor nevoiase ale populatiei.
Potrivit aceleiasi surse, vizita misiunii FMI la Chisinau, in perioada 12–21 iunie a anului curent, a avut drept scop examinarea rezultatelor obtinute de catre Republica Moldova in primele trei luni de implementare a programului finantat in baza mecanismului pentru reducerea saraciei si crestere economica al FMI si discutarea planurilor Guvernului asupra reformelor economice pentru anii 2006-2007. O prima evaluare oficiala asupra rezultatelor atinse de Moldova in cadrul programului PRGF pe parcursul primelor sase luni de implementare va fi prezentata abia la finele lunii octombrie.
„Pe durata unei saptamini, am incercat sa gasim solutii pentru a ajuta Republica Moldova sa iasa din impas. S-a creat o situatie cind Moldova trebuie sa beneficieze de asistenta externa pentru a optimiza resursele financiare si sa se ajusteze ultimelor evenimente economice”, a mai spus expertul. Totodata, el s-a aratat satisfacut de unele reforme implementate de catre autoritati, in special, de modernizarea sistemului fiscal in administrarea impozitelor, fapt ce va fi in masura sa imbunatateasca mediul de afaceri.
Vicepremierul Zinaida Greceanii a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca, in cadrul vizitei misiunii programate pentru luna octombrie, vor fi purtate negocieri asupra unui program de reforme, elaborat de catre Guvern pentru anul 2007, care ar putea fi sustinut de catre FMI. Grecianii nu a exclus posibilitatea ca Moldova sa beneficieze de mijloace financiare suplimentare din partea Bancii Mondiale in sustinerea unor proiecte investitionale pentru dezvoltarea infrastructurii si pentru securitatea energetica.
Potrivit vicepremierului, in primele sase luni ale anului curent, Moldova a inregistrat o crestere economica de 6,2 la suta, rata inflatiei constituind 7,4 la suta. Asupra acestor rezultate Cabinetul de Ministri urmeaza sa se expuna in viitorul apropiat.
// Flux