In perioada 12-21 iulie, la Chisinau s-a aflat o misiune a FMI, sub conducerea lui Thomas Richardson, care a examinat performantele implementarii Programului finantat de FMI, ce prevede cresterea economica si reducerea saraciei. S-a dialogat si vizavi de planurile Guvernului privind reformele economice pentru 2006-2007. Membrii Misiunii au avut intrevederi cu Marian Lupu, presedintele Parlamentului, Zinaida Grecianii, prim-viceprim-ministru, Mihai POP, ministrul Finantelor, Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Comertului, precum si cu reprezentanti ai societatii civile.
In cadrul unei conferinte de presa, organizate la finele vizitei, Thomas Richardson s-a aratat satisfacut de implementarea reformelor structurale, dupa aprobarea, la 5 mai, a noului acord cu R.Moldova. El s-a referit in special, la adoptarea de catre Parlament a legii cu privire la Banca Nationala, ce ii confera acesteia o independenta sporita, la cadrul legislativ, ce vizeaza modernizarea intreprinderilor de stat, si proiectul de lege privind cadrul de reglementare a activitatii de intreprinzator, numit Ghilotina II. Sint salutabili si pasii pe care ii face Guvernul privind redresarea activitatii fiscale. Referindu-se la socul prin care trece tara noastra, conditionat de reducerea pietei de export la produsele vinicole si de cresterea tarifului la gazele naturale, Thomas Richardson a opinat ca nu exclude posibilitatea cresterii volumului finantarii. Aceasta problema va fi cap de agenda in deliberarile cu conducerea FMI, imediat dupa ce vor reveni la Wsington. “Adevaratii prieteni vin in ajutor atunci, cind tarii ii este mai greu”, a mai adaugat inaltul demnitar. Suplimentarea programului de finantare, in opinia lui Thomas Richardson, ar fi un semn bun si pentru donatori, unii dintre ei s-au aratat, deja, disponibili de a ajuta Moldova, care se confrunta cu socori externe. La aceaste probleme se va reveni in luna octombrie a.c., cind Chisinaul va gazdui o misiune a FMI, abilitata sa evalueze oficial rezultatele inregistrate de Republica Moldova. Dupa finalizarea evaluarii, Moldova ar putea beneficia si de a doua transa de finantare acordata de FMI.
Prezenta la conferinta de presa, Zinaida Grecianii, prim-viceprim-ministru, a spus ca banii acordati de FMI vor fi directionati spre sustinerea valutei nationale si completarea rezervelor Bancii Nationale. In octombrie, se va discuta cu expertii FMI si programul economic dintre Moldova si FMI pentru anul viitor. Una din prevederile acestuia va viza dezvoltarea pietei financiare a republicii. Grecianii a specificat ca drept o urmare a “socurilor” externe, o parte din indicatorii programului economic pentru anul curent vor fi revizuiti. In prima jumatate a anului, Moldova a inregistrat o crestere economica de 6,2 la suta si o rata a inflatiei de 7,4 la suta, a conchis dna Greceanii. // Moldova Suverana