Un nou regulament de calculare a cosului minimal de consum

Guvernul a aprobat un nou regulament de calculare a minimumului de existenta. Noul mecanism va statua aceleasi trei articole de cheltuieli ca si in metodologia veche: produsele alimentare, care asigura o functionare optima a organismului uman; produsele nealimentare: imbracamintea, incaltamintea, obiectele de uz casnic si de menire social-culturala; si serviciile locative, comunale, de comunicatii, de transport s.a.

Referindu-se in detaliu la cele trei compartimente, Sergiu Sainciuc, viceministru al Economiei si Comertului, a specificat ca, metodologia va comporta un element nou – calculul fluctuatiilor sezoniere in consumul produselor alimentare. De exemlu, regulamentul vechi stipula ca, in decursul intregului an, consumul fructelor si legumelor este acelasi in fiecare luna, in noua varianta, insa, legumele si fructele vor fi incluse in calcul doar in sezonul de vara-toamna, cind constituie o cota considerabila in ratia alimentara. A fost majorata si cota consumului pentru un barbat: la carnea de pasare – de la 450g la 1,5 kg pe luna, la carnea de vita – de la 440 g – la 490 g. La produsele nealimentare, noua metodologie va vita, pe linga reparatia hainelor si incaltamintei, consumul real de produse calculat in baza bugetelor acoperirilor casnice. La compartimentul servicii, au mai fost incluse si cheltuielile ce tin de asigurarea cetatenilor: asigurarea sociala de stat si cea medicala. Sainciuc a mai specificat ca, spre deosebire de precedentul regulament, cuantumul de existenta se va stabili in medie pe cap de locuitor, la principalele categorii ale populatie, si se va calcula trimestrial separat, pentru municipiile Chisinau si Balti, pentru alte orase si, respectiv, sate. S-a imbunatatit si calitatea minimumului de existenta. Daca regulamentul vechi indica necesarul energetic zilnic in alimentatie de 2282 kilocalorii / persoana, apoi noul regulament prevede un spor de pina la 2390. Potrivit viceministrului, in a doua jumatate a anului curent, minimumul de existenta va fi calculat dupa metodologia veche, astfel ca cifrele sa poata fi comparate cu anul 2006. Masurile, intreprinse in ultimii ani, atesta o crestere ponderabila a salariului mediu, in minimul de existenta, de la 60%, in anul 2001, pina la 163%, in 2005, curba fiind in ascendenta si in primele 7 luni ale anului curent. In consecinta, Sergiu Sainciuc a specificat ca noua metodologie si-a propus determinarea unui minimum de existenta real, care sa satisfaca necesitatile cetateanului, iar prin politicile sociale – sa asigure echivalarea salariilor si a pensiilor minimale cu minimumul de existenta. Noua metodologie va fi pusa in aplicare, incepind cu 1 ianuarie, 2007.

Minimumul de existenta in 2005 a fost de 766 lei. Salariul minim in sectorul real al economiei este de 700 lei. A angajatilor, care activeaza la intreprinderile mici, in domeniul agriculturii si silviculturii – 550 lei, in institutiile bugetare – 400 lei. / Anatol FISER // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare