Prognozele oficiale privind cresterea productiei agricole in acest an cu 3,6% ar putea sa nu se confirme, dupa ce in primul semestru sectorul a inregistrat un avans estimat la doar 1,8%, pina la 2,481 miliarde lei (circa 190,8 mln USD).
Date ale Biroului National de Statistica releva ca in sase luni ale anului cresteri au fost inregistrate in zootehnie si fitotehnie – 1,9% si, respectiv, 0,7%. Majorarile au fost determinate de cresterea septelului de porcine, numarului de pasari, extinderea suprafetelor de sfecla de zahar, floarea-soarelui si soia.
in ianuarie-iulie, septelul de bovine a diminuat cu 7%, pina la 316 mii capete, de ovine si caprine cu 1% – 962 mii capete. Pe de alta parte, numarul porcinelor a crescut cu 17% (514 mii capete), iar cel de pasari cu 13% (2,82 mln).
Expertii afirma ca pentru semestrul doi nu sunt prevazute cresteri importante. Si aceasta din cauza ca volumul productiei de griu prognozat pentru acest sezon constituie circa 780 mii tone, comparativ cu aproape un milion tone de griu recoltate in 2005.
in iunie curent, ministrul Agriculturii Anatol Gorodenco a estimat ca in acest an "va avea loc o relansare a sectorului agricol". "Dupa rezultatele modeste inregistrate in anul trecut, in 2006 productia globala in agricultura urmeaza sa creasca cu 3,6 la suta, inclusiv de 7 la suta in sectorul zootehnic", a spus ministrul.
Premierul Vasile Tarlev a criticat conducerea ministerului pentru faptul ca "nu intreprinde actiuni suficiente in vederea promovarii politicii agrare a statului" si a solicitat elaborarea unui plan de actiuni in scopul majorarii vinzarilor produselor alimentare pe piata interna si la export.
Productia agricola globala in anul 2005 a crescut cu doar 1%, fata de anul precedent, iar in unele sectoare au fost inregistrate diminuari importante a volumului productiei.
in prezent in proces de elaborare se afla Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar din Moldova pentru perioada 2006-2015, a carui obiectiv major restructurarea ramurii agricole prin implementarea mecanismelor de fortificare a segmentului specializat de productie. // BASA-Press