Prognozele macroeconomice date publicităţii recent de către instituţiile financiare străine referitoare la Moldova diferă cu procente uneori consistente, deşi nimeni nu se îndoieşte de capacitatea de analiză a acestora. Astfel, dacă oficialii moldoveni vorbesc de o inflaţie anuală de 10,5% pentru acest an, reprezentanţii instituţiilor străine avansează o creştere a preţurilor de aproape 12%. Apoi, în timp ce FMI estimează o creştere economică pe 2006 de doar 3%, autorităţile vorbesc de 4%.
Avem o economie deschisă, în care creşterea consumului şi cererii interne, se exprimă în deficite externe tot mai mari, ceea ce se regăseşte şi în estimările analiştilor independenţi. Teoretic, nu excludem posibilitatea unor salturi calitative care să se reflecte în producţie internă mai bună, dar acestea sînt acum doar supoziţii. Inflaţia de fond a crescut mult, iar presiunile din partea veniturilor şi salariilor continuă să existe, acestora adăugîndu-se şi alţi factori.
Estimările Guvernului pentru 2006:
Creştere economică: 4%
Deficit cont curent: 9% din PIB
Inflaţie: 10,5%
Estimările FMI:
Creştere economică: 3%
Deficit cont curent: 10,9% din PIB
Inflaţie: cca 12%
Riscuri: vulnerabilitatea exporturilor, perpetuarea aşteptărilor inflaţioniste, creşterea rapidă a creditului de consum, a deficitului de cont curent şi datoriei externe. Şi în domeniul pieţii muncii lucrurile nu stau mult mai bine, rezultînd chiar o tendinţă de restrîngere a numărului de salariaţi mai ales din industria vitivinicolă. Pe de altă parte, se anticipează o creştere a numărului salariaţilor în construcţii. // Adept