Joi, in cadrul sedintei in plen a parlamentului, a fost aprobata in prima lectura, prin majoritate de voturi, noua redactie a Legii cu privire la asigurari.
In particular, potrivit noii redactii a Legii, in Moldova vor avea dreptul sa practice asigurari numai societatile pe actiuni. Capitalul social minim al companiilor, care presteaza servicii de asigurari generale, trebuie sa fie de cel putin 15 mil. lei, servicii de asigurari pe viata – 22,5 mil. lei, iar in domeniul reasigurarilor – 30 mil. lei.
Victor SULA, doctor in stiinte economice, analist financiar, a acordat, in exclusivitate pentru MOLDOVA.ORG un interviu in care a prezentat atuurile si posibilele consecintele ale modificarilor legislative in domeniul asigurarilor.
MOLDOVA.ORG: Care vor fi consecintele modificarilor legislative in domeniu asigurarilor?
Victor SULA: Companiile de asigurare din Republica Moldova au preturi neargumentat de mari. Modelul de afaceri al acestora e sa acumuleze cat mai multe prime si sa plateasca cit mai putine despagubiri. Astfel, s-a ajuns la un absurd, doar 33% din primele acumulate se folosesc pentru a plati despagubirile (se distribuie asiguratilor), restul pentru acoperirea costurilor (de fapt, ineficienta).
De exemplu, in cadrul companiilor de asigurari din UE situatia e diametral opusa, 65% din prime se platesc inapoi asiguratilor, iar 35% raman la companie.
Utilizarea primelor de asigurare, 2006 (date preliminare)
Sectorul Asigurari in UE | Sectorul Asigurari in Moldova |
![]() |
![]() |
Modificarile legislative sus-numite au rolul de a crea premise de consolidare a sectorului asigurarilor. Piata de asigurari este destul de mica, insa foarte fragmentata. La ora actuala, in Republica Moldova activeaza 33 companii care impart intre ele circa 550 mil. lei (prime de asigurare). Cresterea cerintelor privind capitalul social minim va reduce numarul companiilor de asigurare si „poate” va genera cresterea eficientei sectorului. Oricum, companiile mari sunt mai eficiente decat companiile mici.
Investirea unor capitaluri mai mari va reduce riscul asiguratilor deoarece noile modificari vor reduce riscurile legate de solvabilitatea companiilor de asigurare.
MOLDOVA.ORG: Cate dintre companiile de asigurari ce activeaza la ora actuala in Moldova vor face fata si se vor putea conforma cerintelor dictate de noua redactie a legii?
Victor SULA: Din 33 companii de asigurari doar 13 au active mai mari decat cerinta minima de capital social, 9 companii incaseaza prime mai mari decat capitalul social cerut si doar 1 are capitalul statutar mai mare. Cu siguranta ca nu vor ramane mai mult de 15. Insa, din punctul meu de vedere, chiar si 15 companii sunt multe pentru o piata atat de mica. Solutia pentru companiile mici este fuziunea (2-3 companii de asigurari se unesc si creeaza una noua). Aceasta le va permite sa ridice eficienta interna a afacerii.
Daca toate 33 companii si-ar mari capitalul social la 15 mil. lei, asta ar mari valoarea totala a capitalului statutar la 500 mil. lei. In asemenea situatie apare intrebarea: cine va investi atatia bani pe o piata unde veniturile totale anuale constituie 550 mil. lei, iar profiturile anuale nu depasesc 50 mil. lei?
MOLDOVA.ORG: Cum vor influenta noile modificari legislative calitatea serviciilor de asigurari si preturile la aceste servicii?
Victor SULA: Logic ar fi ca preturile sa fie mai mici, deoarece reducerea numarului companiilor de asigurare va spori rentabilitatea companiilor ramase, ceea ce creeaza premise de reducere a preturilor. Nu sunt sigur insa, ca companiile de asigurari vor face acest lucru.
Insa, reforma nu trebuie sa se limiteze la aceste modificari. Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Asigurarilor si Fondurilor Nestatale de Pensii (ISSAFNP) din Moldova trebuie sa stabileasca unele normative privind distribuirea primelor de asigurare incasate: in special cu referire la cheltuieli. De exemplu, sa nu admita ca cheltuielile si profitul sa depaseasca 50% din primele incasate.
La fel, ISSAFNP, ar trebui sa impuna companiile sa se ocupe nemijlocit de obiectul lor de activitate – investitiile de portofoliu. Deoarece compania de asigurare este, in primul rand, o companie investitionala, care isi formeaza fondurile practicand activitatea de asigurare, iar supravietuirea ei depinde si de abilitatile investitionale. Acest lucru ar contribui si la dezvoltarea pietei de capital din tara si la cresterea volumului investitiilor.
MOLDOVA.ORG: Redactarea actualei legi nu creeaza conditii pentru eliminarea de pe piata a societatilor de asigurari mici si medii, facand loc in acest mod business-ului de proportii?
Victor SULA: E corect, dar nu vad nimic rau in aceasta. Societatea pierde mai mult atunci cand sunt multe afaceri mici, decat atunci cand sunt cateva afaceri mai mari.
In domeniul asigurarilor nu e loc de afaceri mici, mai mult functioneaza legea numerelor mari: daca ai 5 clienti – probabilitatea ca toti 5 vor cere despagubiri de la companie este mai mare, decat atunci cand ai 1000 clienti. Cu cat compania e mai mare cu atat e mai diversificata si, respectiv, depinde mai putin de evenimente individuale, ceea ce diminueaza din riscuri.
MOLDOVA.ORG: Legislatorii sustin ca prin aceste modificari vor racorda sistemul de asigurari la cerintele de nivel european. Ce sanse are cel ce-si asigura bunurile sa beneficieze de servicii cu adevarat calitative, la standarde europene?
Victor SULA: Calitatea serviciilor nu va fi afectata foarte mult de modificarile legislative. Iar, intrarea RM in UE, cu siguranta nu depinde de sistemul de asigurari. Asiguratii din RM au nevoie de transparenta, de un ISSAFNP ce apara interesele tuturor participantilor pe piata si, nu in ultimul rand, de prime de asigurare mai mici.
La sfarsitul anului 2005, au fost marite primele de asigurare pentru raspunderea civila a detinatorilor de autovehicule. In primele 9 luni ale anului 2006, companiile de asigurari au raportat o crestere a primelor incasate cu 74% fata de aceiasi perioada a 2005, in timp ce cresterea despagubirilor a fost doar de 58%. La momentul modificarii primelor, ISSAFNP a motivat cresterea primelor prin faptul ca vor creste despagubirile platite, insa situatia preliminara arata ca despagubirile nu cresc la fel de rapid. Fiecare detinator de autovehicule din RM trebuie sa fie constient de faptul ca din cei 600 lei care se platesc in mediu pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila, doar 165 lei sunt platiti inapoi ca despagubiri, restul 435 lei sunt plata societatii pentru ineficienta companiilor de asigurare.
Consideram ca ISSAFNP trebuie sa reactioneze si la aceste momente, sa apere si interesele asiguratilor.
Incasari de prime de asigurare si plati a despagubirilor pentru asigurarea de raspundere civila a detinatorilor de autovehicule
9 luni 2005 |
9 luni 2006 |
cresterea |
|
Prime incasate, mil. lei |
62,8 |
109,4 |
74% |
Despagubiri platite, mil. lei |
18,8 |
29.8 |
58% |
Despagubiri, % din primele acumulate |
30.0% |
27.2% |
|
Victor SULA, Doctor in stiinte economice, analist financiar
[email protected]