Decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea, în perioada ianuarie-septembrie a anului 2006, a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 1 miliard 124 milioane de dolari, cu 296,7 milioane de dolari (35,8 la sută) mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului 2005, au informat specialiştii Biroului Naţional de Statistică (BNS).
Faţă de ţările CSI, la care fluxurile de comerţ exterior sunt cele mai semnificative, deficitul balanţei comerciale a fost de 400,8 milioane de dolari. Cu ţările Uniunii Europene, balanţa comercială s-a încheiat cu un deficit de 319,8 milioane de dolari, iar cu ţările Europei Centrale şi de Est – 148,4 milioane de dolari.
Potrivit reprezentanţilor BNS, în ianuarie-septembrie 2006, exporturile au constituit 718,6 milioane de dolari, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2005 cu 8,2 la sută. Exporturile de mărfuri către ţările CSI au scăzut faţă de perioada similară a anului 2005 cu 23,5 la sută, în principal, datorită reducerii considerabile a livrărilor către Federaţia Rusă (- 45,6 la sută). Scăderi mai pronunţate s-au înregistrat la exporturile de produse alimentare, băuturi alcoolice, nealcoolice şi tutun, piei brute şi piei tăbăcite, grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale, produse vegetale.
Exporturile către ţările Uniunii Europene au însumat 239,5 milioane de dolari, cu o creştere de 6,5 la sută faţă de ianuarie-septembrie 2005, iar exporturile destinate ţărilor Europei Centrale şi de Est s-au cifrat la 119,4 milioane de dolari, fiind în creştere cu 37,2 la sută comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut.
Impactul negativ cauzat de reducerea exporturilor în ţările indicate a fost atenuat de majorarea volumului de mărfuri livrate către România, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Bulgaria, Turcia, Franţa, Kazahstan.
În acelaşi timp, în ianuarie-septembrie anul acesta, în Republica Moldova au fost importate produse în valoare de 1 miliard 843 milioane de dolari, volum superior celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2005 cu 14,5 la sută. Cel mai mult s-a importat din ţările CSI – în valoare de 704,5 milioane de dolari. Importurile din ţările Uniunii Europene au însumat 559,3 milioane de dolari. În perioada de referinţă, a crescut volumul importurilor cu produse minerale, metale comune şi articole din acestea, maşini, utilaje şi echipamente electrice, autoturisme, şi cu produse alimentare, băuturi şi tutun. // Flux