Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în coordonare cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, a aprobat, recent, în susţinerea dezvoltării produselor bancare, modificări la Regulamentul cu privire la condiţiile, modul de emisiune şi circulaţie a certificatelor bancare de depozit şi cambiilor bancare. Modificările în cauză au fost operate în scopul dinamizării dezvoltării produselor bancare.
Potrivit Centrului de presă al BNM, în această ordine de idei, conform practicilor internaţionale avansate, s-a decis majorarea termenului de circulaţie a valorilor mobiliare respective de la un an până la cinci ani. Faptul dat va facilita accesul băncilor comerciale la obţinerea resurselor de creditare pe termen lung, iar persoanele fizice şi cele juridice vor putea beneficia de o gamă mai extinsă de instrumente financiare, cu un grad sporit de lichiditate.
De asemenea, a fost standardizată la 100 de lei valoarea nominală minimă a certificatelor bancare de depozit şi cea a cambiilor bancare. Divizibilitatea valorii nominale va face instrumentele financiare respective accesibile atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru populaţie, contribuind la extinderea pieţei. A fost simplificată şi procedura de înregistrare la banca emitentă a dreptului de proprietate în registrul deţinătorilor de certificate de depozit.
Pentru a facilita accesul investitorilor la informaţia despre instrumentele menţionate, Banca Naţională a completat şirul de cerinţe înaintate băncilor comerciale privind modul de informare a publicului. Noile cerinţe includ obligativitatea instituţiilor bancare de a plasa pe paginile lor web datele privind modificările ratelor flotante ale dobânzii, periodicitatea plăţii dobânzii ş. a. Totodată, băncile trebuie să-şi anunţe clienţii, în cadrul „Condiţiilor de emitere şi circulaţie a certificatelor bancare de depozit”, afişate în sediile lor, despre ediţiile mass-media în care va fi publicată această informaţie. // Flux