A opta şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborarea economico-comercială şi-a început lucrările la Moscova. Delegaţia Republicii Moldova, condusă de Prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, copreşedintele Comisiei, va pune accentul pe reluarea exporturilor de produse vinicole şi vegetale moldoveneşti pe piaţa rusă, precum şi încheierea unui contract pe termen lung de livrare a gazelor. În special, Chişinăul va informa asupra măsurilor pe care le-a întreprins pentru controlul integral al procesului de producere a vinului – de la creşterea strugurilor pînă la îmbutelierea băuturilor finite, transmite Agenţia INFOTAG.
Totodată, în ajunul şedinţei, medicul sanitar principal al Rusiei, Ghenadi Onişcenco, a pus la îndoială succesul tratativelor, pe motiv că, pînă acum, Chişinăul nu a prezentat autorităţii sanitare ruse "Rospotrebnadzor" nici o propunere constructivă. Onişcenco a declarat că situaţia privind pătrunderea vinurilor brute moldoveneşti în Rusia, prin terţe ţări, continuă să se agraveze, aşa că Moscova intenţionează măsuri de interdicţie suplimentare. "Vinerea trecută, am decis aplicarea unor măsuri suplimentare pentru a exclude complet intrările de produse fabricate în întreprinderea de vin transcarpatică din oraşul Beregovo, pentru că avem mai multe temeiuri să credem că la această fabrică vinurile brute moldoveneşti se îmbuteliază în sticle ucrainene", a afirmat Onişcenco.
În anul 2005, R.Moldova a exportat produse vinicole în valoare de $320 mln. din care 80% – către Rusia. Pe 27 martie 2006, Onişcenco a interzis importurile de vinuri moldoveneşti în Rusia, sub pretextul că acestea ar f de calitate proastă.
În 2006, Rusia a dublat preţul gazelor naturale pentru R.Moldova, pînă la $160 pe mia de metri cubi. Contractul pe anul 2007 nu a fost semnat deocamdată, iar Guvernul moldovean speră ca preţul să nu se schimbe în anul viitor, şi să rămînă constant în următorii cîţiva ani. // Infotag