Voronin este ingrijorat de exploatarea nedecvată a subsolului RM

Moldova.ORG — “Stabilirea unor reglementări stricte din partea statului în domeniu exploatării zăcămintelor minerale ar putea şi ar trebui să conducă la normalizarea preţurilor la materialele de construcţie şi, implicit, a preţurilor la locuinţe. Preţul metrului pătrat al spaţiului locativ trebuie analizat din punctul de vedere al elementelor care-l constituie: costul muncii constructorilor, al materialelor de construcţie şi alte aspecte, a afirmat şeful statului”, a menţionat Vladimir Voronin în cadrul unei şedinţe cu participarea Consiliului Suprem de Securitate, desfăşurată, la solicitarea şefului statului, în problematica asigurării legalităţii, securităţii ecologice şi economice în domeniul exploatării subsolului.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Vladimir Voronin şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia alarmantă creată în domeniul administrării şi exploatării subsolului, ca rezultat al lipsei controlului adecvat din partea statului.

Şeful statului a relevat că subsolurile în Republica Moldova sânt exploatate şi gestionate extrem de ineficient şi că acest domeniu de activitate s-a transformat într-o sferă nespus de profitabilă în care prevalează interese tenebre şi criminale.

Ceea ce s-a produs în sfera exploatării subsolului în 15 ani de independenţă nu este altceva decât o jefuire de proporţii a statului şi o crimă împotriva cetăţenilor ţării, a spus Preşedintele.

În prezent, în ţară, există doar 141 de cariere autorizate, iar aproximativ 1600 de cariere se exploatează ilegal. Numai jumătate din agenţii economici care activează în domeniu dispun de licenţe şi doar 30 la sută din ei sînt plătitori de impozite.

Preşedintele şi-a exprimat indignarea în legătură cu practicile existente în prezent, potrivit cărora agenţii economici, antrenaţi în activităţile de exploatare a substanţelor minerale, absolut nejustificat, după bunul lor plac, stabilesc preţurile la resursele naturale extrase. În acelaşi timp, suma încasărilor în bugetul statului pentru activitatea în domeniu este simbolică sau obligaţiunea achitării acestor taxe este ignorată. Astfel, preţul la ciment a crescut de la 450-500 în 2001 până la 1100 de lei tona în anul 2006, pietrişul s-a scumpit de la 75 de lei tona în anul 2001 până la 150 de lei în prezent, iar nisipul – de la 30 de lei tona acum 5 ani, până la 84 de lei în anul curent.

Au fost, de asemenea, evidenţiate fărădelegile ce ţin de exploatarea carierelor: depăşirea termenelor de utilizare, nerespectarea condiţiei reabilitării terenurilor degradate după folosirea lor, transformarea carierelor în linii interne de producere, ceea ce exclude posibilitatea monitorizării cantităţilor extrase de substanţe minerale.

Preşedintele Vladimir Voronin a solicitat întreprinderea unor măsuri urgente şi hotărâte în vederea restabilirii legalităţii şi ordinii în gestionarea şi exploatarea subsolurilor. Şeful statului a amintit că, potrivit articolului 127, alineatul 4 din Constituţia Republicii Moldova „bogăţiile de orice natură ale subsolului, spaţiul aerian, apele şi pădurile folosite în interes public, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, căile de comunicaţie, precum şi alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”.

Respectiv, statului îi revine prerogativa stabilirii condiţiilor utilizării şi administrării acestor bunuri, inclusiv a politicii preţurilor la substanţele minerale utile.

Preşedintele a solicitat efectuarea unui complex de măsuri menite să asigure un control strict asupra administrării şi exploatării subsolurilor ţării în vederea neadmiterii pe viitor a prejudicierii grave a intereselor statului şi ale cetăţenilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare