Moldova.ORG — Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a cerut operatorilor ce activeaza pe piata energiei electrice, urgentarea procesului de instalare la punctele de masurare a energiei a contoarelor electronice, lucrare stipulata de Regulamentul privind masurarea energiei electrice in scopuri comerciale, precum si ale altor masuri prevazute pentru liberalizarea integrala a pietei date, informeaza desrviciul de presa al ANRE.
Potrivit sursei citate, aceste cerinte se contin in hotararea privind masurile necesare a fi intreprinse in legatura cu liberalizarea pietei energiei electrice, aprobata saptamana trecuta, de Consiliul de Administratie al ANRE. Decizia data a fost luata in urma verificarii pregatirii sectorului electro-energetic al republicii pentru functionarea in conditiile liberalizarii pietei energiei electrice, incepand cu 1 iulie 2007. Aceasta data este stabilita de art. 38 al Legii cu privire la energia electrica.
Potrivit regulamentului susmentionat, producatorii de energie electrica sunt obligati sa instaleze, pana in iulie 2007, la punctele de masurare a energiei livrate de la centrale in reteaua de transport sau de distributie contoare electronice performante. Operatorul de sistem IS „MOLDELECTRICA” urmeaza sa instaleze asemenea contoare la toate punctele de masurare a energiei importate, exportate si tranzitate prin sistemul electro-energetic al republicii, pana in iulie 2008.
Totodata, hotararea ANRE obliga IS „MOLDELECTRICA” sa urgenteze crearea sistemului automatizat de evidenta a fluxurilor de energie electrica tranzactionate pe piata energiei (SAECE), a sistemului automatizat de dispecerizare (SCADA), precum si desfasurarea lucrarilor de sporire a capacitatilor de interconexiune ale sistemului national de transport al energiei cu sistemele electro-energetice ale tarilor vecine.
Specialistii Agentiei sustin ca implementarea sistemului automatizat de evidenta a energiei electrice este una din conditiile de baza pentru functionarea eficienta a pietei in noile conditii. Ei afirma ca in lipsa acestui sistem nu pot fi efectuate administrarea eficienta a fluxurilor de energie electrica si repartizarea corecta a acesteia consumatorilor conform regimurilor orare de consum.
Amintim ca Tratatul Comunitatii Energetice din Europa de Sud – Est, in care R. Moldova are statut de observator, prevede liberalizarea pietei energiei electrice pentru consumatorii noncasnici pana in ianuarie 2008, iar pentru cei casnici – catre anul 2015.