Moldova.ORG — “R.Moldova este prima tara din Europa Centrala si de Vest, in care se planifica implementarea celor mai recente inovatii ale corporatiei internationale Draka Comteq, in special a cablului cu fibrele optice de generatie noua BendBright x5” a declarat directorul de vânzari a companiei Draka Comteq, Hans Schwirtz, in cadrul seminarului cu genericul „Aplicatii practice ale ultimelor elaborari in domeniul producerii cablului cu fibre optice si a tehnologiilor optice de transmitere a datelor” desfasurat la Chisinau, informeaza Serviciul Relatii cu Publicul al I.S. “Centrul de telecomunicatii speciale”.
La moment, Draka Comteq si CISCO, in comun cu Intreprinderea de Stat Centrul de telecomunicatii speciale, lucreaza la elaborarea proiectului infrastructurii unice a retelei informationale guvernamentale, in cadrul careia se planifica aplicarea ultimelor cercetari ale liderului mondial in producerea canalelor telecomunicationale optice.
Conform proiectului propus, reteaua computerizata unica va cuprinde circa 40 de centre administrativ-teritoriale, inclusiv punctele vamale si de graniceri. Noua retea nationala guvernamentala va permite crearea unei baze pentru implementarea gamei largi de servicii electronice. Se presupune ca viteza schimbului de informatie si nivelul de protectie a retelei informationale vor corespunde tuturor standardelor si cerintelor internationale, iar dupa un sir de parametri, vor depasi retelele analogice din Europa.
Vorbind despre realizarea acestui proiect in R. Moldova, directorul Cisco Sistems pentru Europa Centrala si de Est, Andreas Heimgartner a precizat ca implementarea lui va contribui la accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, precum si va conduce la economisirea semnificativa a resurselor financiare. De exemplu, timp de un an, datorita utilizarii unui sistem informational complex in Statele Unite ale Americii, Guvernul SUA a economisit circa 5 mlrd USD. Mai mult ca atât, realizarea proiectului permite asigurarea expedierii demersurilor si cererilor din partea populatiei, diferitor structuri de stat, in varianta electronica, iar aceasta va conduce la reducerea cozilor in sediile structurilor de stat.
Andreas Heimgartner a mai adaugat ca specialistii occidentali au ce invata de la colegii moldoveni. Compania Draka Comteq si Cisco Sistems urmaresc cu atentie realizarea programului „guvernarea electronica” in Moldova, si mentioneaza ca, intr-un termen scurt, Moldova poate sa devina lider regional in utilizarea celor mai contemporane solutii tehnologice si de proiect a retelelor mobile si stationare. “Moldova are toate sansele sa devina un centru telecomunicational de legatura a pietei tehnologiilor informationale din Vest si Est” – a subliniat Andreas Heimgartner.
In discursul sau, Hans Schwirtz a accentuat importanta aplicarii celor mai performante tehnologii de transmitere a datelor. Potrivit lui, produsele Draka sunt unice datorita combinarii tehnologiilor contemporane HiFi cu cele traditionale. In acelasi timp, cablul cu fibrele optice Draka este mult mai ieftin si mai rezistent.
Schwirtz a mentionat ca implementarea proiectelor IT de tehnologie inalta in Republica Moldova va contribui la revenirea in tara a tinerilor specialisti IT, plecati la munca peste hotare. Si asta pentru ca tinerii specialisti vor avea ocazia sa-si realizeze ideile si, datorita experientei acumulate, sa contribuie la dezvoltarea economiei nationale.
Compania DRAKA Comteq este lider mondial in producerea si comercializarea tuturor tipurilor de cablu. Draka Comteq – este o parte a holdingului, specializat in producerea cablurilor de retea si a cablurilor speciale de tensiune mica. Cercetarile au demonstrat ca produsele Draka raspund atât actualelor cât si viitoarelor cerinte ale clientilor, de viteza inalta de transmitere a informatiei si unificarea solutiilor multimedia. DRAKA Comteq atrage o atentie deosebita activitatii de cercetare si elaborare, considerând directiile date primordiale in atingerea scopurilor sale. La moment, holdingul Draka are 67 de distribuitori in 26 de tari ale Europei, Americii si Asiei.