FMI va sprijini implementarea reformei de liberalizare a economiei

Seful Misiunii Fondului Monetar International in Republica Moldova, adjunct al sefului Departamentului European al FMI, Thomas Richardson, considera ca initiativa presedintelui Vladimir Voronin de reformare a economiei prin reducerea cotei de impozit si implementarea amnistiei fiscale prezinta anumite riscuri, ce vor avea un efect negativ, pe termen scurt, asupra economiei Republicii Moldova.

El a afirmat, saptamana trecuta, in cadrul conferintei de presa, organizata cu ocazia finalizarii misiunii de evaluare a implementarii programului finantat de FMI, ca reducerea cotei de impozitare va duce la o scadere a veniturilor bugetare, ceea ce poate afecta destul de grav si celelalte domenii de dezvoltare. „FMI va sustine toate masurile compensatorii, intreprinse in vederea diminuarii acestor riscuri si, indiferent de problemele care vor aparea, prevederile programului ce vizeaza implementarea politicilor macroeconomice si reformelor structurale nu vor fi modificate”, a precizat Thomas Richardson.

De asemenea, oficialul FMI considera ca si amnistia capitalurilor poate declansa efecte negative pe termen scurt pentru economie, deoarece poate submina legislatia cu privire la spalarea banilor. FMI a fost prima organizatie care a antrenat autoritatile moldovene in discutii privind imbunatatirea administrarii fiscale si colaborarea cu institutiile internationale, care au experiente asemanatoare si pot oferi noi mecanisme de implementare a legislatiei respective pentru a detine controlul asupra procesului de implementare a amnistiei fiscale. „Aceste reforme vor fi sustinute de catre organismele internationale, care au programe comune cu Republica Moldova, si implementarea lor va crea un climat investitional atractiv, fapt ce va duce la o crestere economica si la venituri bugetare in crestere”, a mai spus Thomas Richardson.

El si-a exprimat multumirea fata de mecanismul de implementare a prevederilor programului finantat si monitorizat de FMI, preconizand pentru anul 2007 o crestere a Produsului Intern Brut de pana la 5 la suta si un nivel al inflatiei pana la 10 la suta, comparativ cu ultimele 12 luni, cand a fost inregistrata o rata a inflatiei de 11 la suta.

De mentionat ca misiunea de evaluare a FMI s-a aflat in vizita la Chisinau pentru a realiza cea de-a doua evaluare a mecanismului de finantare pentru cresterea economica si reducerea saraciei (PRGF). Sub aspect fiscal-bugetar, expertii FMI afirma ca obiectivele stipulate in program, cu privire la gestionarea bugetului si cele ce vizeaza implementarea reformelor structurale, au fost realizate cu succes.

Raportul evaluarii Misiunii FMI in Republica Moldova va fi examinat de conducerea FMI in urmatoarele doua saptamani, dupa care va fi prezentat Consiliului Executiv al FMI pentru aprobarea, pana la sfarsitul lunii iunie, a acordului propus. Valoarea urmatoarei transe acordate de FMI Republicii Moldova in vederea implementarii prevederilor PRGF va constitui 33 milioane USD. Aceste fonduri vor fi indreptate spre solutionarea problemelor economice determinate de „socurile externe” la capitolul exporturi. „Evolutia pozitiva a politicii monetar-financiare si incasarile superioare celor planificate in domeniul politicii bugetar-fiscale vor constitui un avantaj in semnarea acordului privind lansarea urmatoarei transe din partea FMI, care este un partener important pentru Republica Moldova si a carui sustinere este foarte importanta acum, cand vor demara aceste reforme fara precedent in mediul economic autohton”, a subliniat ministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Urmatoarea misiune de evaluare a FMI se va afla in Republica Moldova in luna octombrie. Aceasta va determina disponibilitatea de acordare unei noi transe de fonduri, in marime de 16,9 milioane USD. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare