Gainile au intrat in atentia Guvernului

Gainile ouatoare din specia Gallus gallus au intrat in atentia Guvernului si vor fi ocrotite printr-o Norma sanitar-veterinara adoptata prin Hotarare de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.

Norma stabileste un set de cerinte minime pentru protectia gainilor ouatoare care urmeaza sa fie luate in considerare de catre toate unitatile cu un efectiv mai mare de 350 de gaini dar nu-i priveste pe cei ce se specializeaza in gaini ouatoare de prasila.

Astfel, potrivit noilor norme, fiecare gaina va avea asigurat un front de furajare linear de cel putin 10 cm, iar la un cuibar, trebuie sa se inghesuie nu mai mult de 7 gaini.

Hotararea stabileste de asemenea ca in cazul in care gainile au acces la spatii in aer liber, trebuie sa existe mai multe iesiri auxiliare care sa ofere acces direct in afara astfel incat fiecare 1000 de gaini sa aiba garantat 2 metri patrati de deschidere, iar unitatile care incepand cu 1 ianuarie 2012 nu vor asigura o densitate de pasari de pana la 12 gaini pe metru patrat, nu vor primi autorizatie de la Agentia Sanitar-Veterinara.

Suplimentar, Norma dispune ca gainile trebuie inspectate de proprietar sau de persoana autorizata de cel putin o data pe zi, iar zgomotul constant sau brusc si regimul de iluminare puternica trebuie reglat astfel incat sa impiedice eventualele probleme de sanatate si comportament.

Mai nou, este faptul ca producatorul oualor plasate pe piata va putea fi identificat dupa un cod numeric atribuit de Agentia Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Produselor de Origine Animaliera.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare