Activitatea organelor de forţă din Moldova poate fi eficientizată?

În Moldova a început implementarea tehnologiilor informaţionale i2, ce permit prelucrarea rapidă a datelor şi informaţiei.

Aparent specificul activităţii unui anchetator pare a fi cunoscut oricărei persoane care cel puţin o dată în viaţă a urmărit un roman poliţist. În unele ecranizări acesta apare ca un erou-atotputernic, care reuşeşte concomitent să reţină infractorii şi să identifice versiunile de descoperire a unei infracţiuni. În alte pelicule, bazate pe realitatea cotidiană, anchetatorii sunt nevoiţi să citească sute de documente şi să analizeze zeci de versiuni pentru a ajunge la adevăr.  

Din fericire, industria cinematografică utilizează pe larg montarea, graţie căreia pentru reflectarea pe ecran a unor lucruri încurcate îţi trebuie doar cîteva minute. În viaţă, spre regret sau din fericire, nu există montare şi un anchetator adevărat trebuie să-şi irosească timpul preţios, săptămîni întregi de muncă asiduă doar pentru descifrarea apelurilor telefonice, pentru a clarifica dacă bănuitul a telefonat victima, dacă da, atunci cînd l-a apelat, de la ce număr de telefon ş.a.m.d

Lucrurile se complică şi mai mult atunci cînd într-un caz penal figurează mai multe epizoade, cînd analiza şi confruntarea datelor îndepărtează şi mai mult în timp, atragerea la răspundere a infractorului…

Tehnologiile i2 elaborate de analiştii englezi şi utilizate pe larg de structurile de poliţie şi securitate, permit efectuarea acestui volum masiv de lucru în doar cîteva minute. Programele i2  distribuite pe piaţa internă de compania Real Esystem, şi-au demonstrat elocvent eficienţa în analiza informaţiilor cu caracter operativ-investigativ. Mai mult decît atît, rezultatele pot fi reprezentate şi vizualizate sub forma unor scheme şi grafice ceea ce facilitează prezentarea informaţiei pe înţelesul tuturor. Vizualizarea – este funcţia ce deosebeşte i2 de multe alte produse informaţionale moderne. Datorită acestei funcţii pînă şi o persoană neiniţiată în procesul de urmărire penală şi investigare a dosarelor poate să se orienteze rapid în situaţia prezentată.

Chiar dacă tehnologiile i2 reprezintă un complex vast de programe ele pot fi asimilate cu uşurinţă de orişice utilizator de PC, deoarece produsele sunt extrem de simple în utilizare. Spre exemplu, în timpul unei anchete penale tehnologiile i2 pot identifica cercul de persoane bănuite, pot prezenta relaţiile existente între aceştia – cu condiţia existenţei unei baze de date viabile. Mai multe decît atît acest sistem este în stare să prezinte setul posibilelor scenarii ale evenimentelor, ceea ce oferă evitarea suprasolicitării factorului uman – insuficienţa colaboratorilor sau pregătirea incompletă a acestora. Programele i2 se axează doar pe fapte reale şi nu pe ipoteze intuitive. Tehnologiile i2 vor ţine cont de toate detaliile şi nu vor scăpa nimic din vizor.

În fine, programele i2 reduc volumul de muncă al specialiştilor implicaţi în investigaţii în care aceştia trebuie să stea ore în şir confruntînd datele, creîndu-le astfel timp  suficient pentru activitatea nemijlocită şi importantă cu adevărat – analiza. Tehnologiile i2 permit nu doar să analizeze întîmplările care au avut loc, dar şi să furnizeze pe cele viitoare, permiţînd astfel desfăşurarea acţiunilor de profilaxie a săvîrşirii infracţiunilor – funcţie care deocamdată este realizată cu mai puţin succes de organele de drept din Moldova.

Produsele i2 sunt recomandate de Interpol în calitate de standard în domeniul analizei în investigaţii şi anchete.Ele sunt utilizate de către experţii ONU şi NATO. Organele de drept din 14 ţări ale lumii utilizează produsele i2 în activitatea acestora. În Moldova cîteva din aceste produse au început deja a fi implementate de către Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Grăniceri, Centrul pentru combaterea crimelor economice şi a corupţiei, Serviciul de Informaţii şi securitate, Serviciul vamal ş.a.

Graţie eficienţei demonstrate a produselor i2, organizaţiile internaţionale şi donatorii străini sunt dispuşi să acorde suport autorităţilor moldoveneşti în procurarea acestora prin intermediul proiectelor de asistenţă externă de care beneficiază Guvernul. Tot ce trebuie să facă autorităţile noastre e să ştie să solicite această asistenţă.

Produsele i2 pot fi utilizate nu doar în activitatea structurilor de forţă. În mod ideal în baza tehnologiilor i2 poate fi creat aşa-numitul „registru comercial trasparent” – un sistem comun naţional (de tipul soluţiilor e-Government). Aceste sisteme pot fi utilizate de bănci şi companii de asigurări şi credite – în companiile în care există necesitate de a fi elaborate prognoze, de a fi urmărite legăturile de informaţii şi persoane şi de a asigura securitatea informaţională a organizaţiilor. Prin utilizarea produselor i2 poate fi analizată solvabilitatea şi încrederea potenţialilor parteneri sau a partenerilor existenţi de afaceri, sau fidelitatea subalternilor şi a angajaţilor.

Sperăm că tehnologiile i2 vor fi utilizate în Moldova la fel ca şi în alte ţări. În sec.XXI nu este raţional să pierzi timpul pentru lucruri şi acţiuni, care pot fi realizate mult mai rapid şi eficient de programele electronice specializate.  

Distribuitor oficial al produselor i2 în Moldova este filiala companiei estoniene Real Systems Ltd (Estonia)/Real Esystems (Moldova) www.res.md. Compania Real Esystems mai acordă şi servicii de IT maintenance şi instruire, inclusiv pentru utilizatorii programelor i2.


Acest material poarta caracter comercial. Pentru mai multe detalii privind posibilitatea publicarii unui astfel de articol, click aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare