Preturile in Moldova: Rezultat al cererii si ofertei sau al intreventiei statului?

Prim-ministrul Vlad FILAT a prezidat astăzi o şedinţă de lucru în problema preţurilor

În cadrul şedinţei a fost pusă în discuţie situaţia privind preţurile la un şir de produse, ce s-a înregistrat în ultimele zile.

La solicitarea Prim-ministrului, Valeriu COSARCIUC, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a prezentat o informaţie privind preţurile la un şir de produse. Potrivit ministrului, preţul la carnea de pui a scăzut în ultimul timp cu 5%, la ouă – cu 14% (tendinţa de descreştere menţinîndu-se în continuare), la uleiul vegetal – preţul a rămas neschimbat. Totodată, s-a menţionat că preţul la produsele lactate a crescut cu 3%, iar la zahăr – cu 14%. Unele majorări s-au înregistrat şi la astfel de produse ca hrişca şi orezul.

Tudor BALIŢCHI, directorul Serviciului Vamal, a informat că, reieşind din valoare în vamă a acestor produse, nu existau motive pentru majorarea preţurilor. La unele produse, ca hrişca şi zahărul, valoarea în vamă, în general, s-a diminuat.

Nicolae PLATON, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a informat că Inspectoratul a depistat mai multe cazuri de încălcare a legislaţiei în vigoare, care stabileşte că adaosul comercial nu trebuie să depăşească 20%. Potrivit spuselor sale, prin reţele de intermediari, preţurile la unele produse au fost majorate de cîteva ori. Şeful IFPS a menţionat că se fac verificările de rigoare, urmînd ca cei care se fac vinovaţi de încălcarea legislaţiei în vigoare să fie sancţionaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Viorel CHETRARU, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, a spus că mulţi comercianţi retrag marfa în depozite, pentru a o pune în vînzare ulterior contra unor preţuri mai mari. El a confirmat că în multe cazuri preţurile se stabilesc abuziv şi nejustificat şi a comunicat că Centrul a depistat pînă acum circa 90 de astfel de cazuri.

Prim-ministrul Vlad FILAT a cerut celor prezenţi să monitorizeze strict situaţia legată de preţuri şi să sancţioneze fiecare abatere de la prevederile legislaţiei în vigoare.

Premierul a cerut o administrare mai eficientă pe întreg lanţul valoric sub aspect fiscal.

Vlad FILAT a comunicat că şedinţe de lucru cu factorii de decizie vor avea loc săptămînal şi a cerut celor prezenţi la şedinţă să comunice şi să colaboreze permanent pentru ca eforturile pe care le depun să dea rezultate cît mai bune.

Premierul a menţionat că se impune o comunicare permanentă între organele de stat şi mediul de afaceri, pentru a se cunoaşte din timp schimbările ce urmează să aibă loc şi pentru a se identifica posibile soluţii.

O atenţie aparte, Prim-ministrul a acordat domeniului farmaceutic şi a menţionat în context că se impune o comunicare permanentă pentru a evita posibile surprize neplăcute.

Vlad FILAT a cerut să fie informat în permanenţă despre situaţia la capitolul preţuri şi a menţionat că va lua la control personal acest domeniu important.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare