Romania ar putea fi lovita de sindromul colapsului Greciei

De Ioan TUDOR

Euro a scazut in fata dolarul american la minimul ultimelor 8 luni, din cauza zvonurilor ca Grecia nu va fi sprijinita de Uniunea Europeana (UE). Morgan Stanley avertizeaz ca dupa Grecia, ar putea urma aceeasi cale Romania si Bulgaria. Conform bloomberg.com, dupa ce un acord de principiu a fost stabilit, iar pietele finaciare se mai calmasera, luni dimineata au aparut noi tensiuni, euro coborand iar in fata monedei americane. Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni si marti la Bruxelles, una din pricipalele chestiune ce urmeaza a fi discutate fiind situatia din Grecia. Ei ar trebui sa adopte recomandarile Comisiei Europene (CE) pentru aceasta tara si sa discute sugestiile Bancii Central Europene (BCE). EUobserver sustine ca BCE doreste ca Atena sa implementeze o serie de noi masuri de austeritate in vederea scaderii deficitului bugetar, dar se pare ca autoritatile elene se opun. Mai multe surse europene afirma ca la intalnirile de astazi si maine nu vor fi discutate masuri concrete, acestea fiind considerate “premature” si dand senzatia ca economia elena intra in “moarte clinica”. Altii sunt de parere ca masurile sunt deja pregatite, dar ca Bruxellesul nu vrea sa le comunice pentru a nu alimenta speculatiile. Anul trecut, deficitul bugetar al Greciei a fost de 12,7 % din PIB, iar, potrivit reglementarilor europene, autoritatile elene trebuie sa il reduca pana la cel mult 3 %, termenul limita fiind anul 2012.

Bani din ce in ce mai scumpi

Romania si Bulgaria se numara printre tarile cu cea mai mare expunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei din Grecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene pe aceste piete, potrivit unei analize al Morgan Stanley, preluata de Mediafax. “Bancile din Grecia vor cauta sa se indeparteze de modelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europa emergenta si vor incerca sa determine cresterea soldului local al depozitelor intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor, pentru a reduce leverage – ul. In cazuri extreme, s-ar putea abtine pentru o perioada de la acordarea de noi credite”, se arata in raportul publicat luni. In consecinta, economiile din Europa Centrala si de Est care au deja acces dificil la finantare ar putea fi lovite de o criza severa de credit, care ar afecta relansarea economica.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare