De Lidia Petrenco
"În Republica Moldova cel mai mic număr de plîngeri din partea consumatorilor vizează serviciile financiar bancare şi de asigurări. Şi asta nu din cauza că sistemul ar fi perfect, ci din cauză că este unul puţin cunoscut de populaţie", consideră preşedintele Centrului pentru protecţia Drepturilor Consumatorilor, Denis Staruş.
Printre primele acţiuni ale săptămînii de insormare a consumatorilor, la Chişinău s-a înscris şi dezbaterea public vizînd "Protecţia intereselor economice ale consumatorilor prin prisma conceptului Banii Consumatorului – Dreptul Consumatorului," , unde s-a constatat că în vizorul Ministerului Economiei şi a Centrului pentru protecţia Drepturilor Consumatorilor în special, revin serviciile financiar bancare şi de asigurări, deoarece anume aici se comit numeroase abuzuri.
În RM domeniul, însă, abia urmează a fi explorat. Preşedintele Centrului pentru protecţia Drepturilor Consumatorilor, Denis Staruş, crede că chiar dacă legislaţia oferă consumatorului spaţiu pentru a-şi apăra drepturile, totuşi, în postură de consumatori, cetăţenii nu le cunosc.
O problemă ce caracterizează structura taxelor bancare la nivel European este lipsa de transparenţă, a declarat invitatul special la conferinţă, reprezentantul Institutului de Economie din Ungaria, SOOS Karoly Attila: "Atunci cînd solicită un credit, consumatorul achită un oarecare procent, pe lîngă care încă şi încă o taxă, care oficial nu este inclusă în suma pe care clientul urmează să o ramburseze. În acest mod devine neclar cît îl va cost a pe consummator împrumutul. Prevederile europene tind să clarifice acest aspect, astfel încît clientul să poată compara ofertele băncilor."
Atenţie la noţiunea de rată flotantă a dobînzii, menţionează Denis Staruş. În cazul în care banca decide să mărească rata dobînzii atunci cînd acordă un credit, clientul urmează a fi informat, astfel încît, după necessitate, să poată rezilia contractul. În cazul în care consumatorul din neatenţie se prinde pe nişte clauze inconvenabile lui, unica modalitate de a-şi revendica drepturile este instanţa de judecată.
Cca 90% din plîngerile înregistrate în instanţele de judecată au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, a precizat Staruş. Anual, la centru parvin cca 4000 de plîngeri din partea consumatorlor.
Pe durata acestei săptămîni reprezentanţii Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a consumatorilor vor face raiduri prin centre comerciale şi pieţe. Consumatorii de bunuri materiale sau servicii, care consideră că le-au fost încălcate drepturile, pot apela Inspectoratul la numărul de telefon 74-14-64.