Economia României scade vertiginos

De Sorin Solomon

România a avut în primul trimestru cea de-a treia scădere anualizată a PIB din UE, în timp ce produsul intern brut al UE a crescut.

Produsul intern brut al Uniunii Europene a crescut în primul trimestru cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce contracţia înregistrată în România, de 3,2%, este a treia cea mai abruptă dintre cele 24 de state membre pentru care datele sunt disponibile.

Economia UE a trecut astfel pe creştere anuală pentru prima dată de la debutul crizei mondiale.

PIB-ul zonei euro a crescut în primul trimestru, în termeni anuali, cu 0,5%, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, la 12 mai, că PIB-ul României a scăzut, în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, cu 2,6% în serie brută.

Cifrele prezentate de Eurostat sunt calculate în serie ajustată sezonier.

Cele mai puternice contracţii ale PIB au fost înregistrate în Letonia cu o scădere de 5,1%, Bulgaria cu 4%, şi România, cu scăderea de 3,2%.

Slovacia a înregistrat, în perioada analizată, cea mai accentuată creştere economică din UE, de 4,5%, urmată de Suedia, cu 2,9%, Polonia, cu un plus de 2,8%, Portugalia, 1,7%.

Germania, cea mai mare economie europeană,a avut o creşterea PIB-ului în primul trimestru de 1,5%.

Cei mai importanţi parteneri economici ai UE pe plan global, Statele Unite şi Japonia, au avut creşteri economice de 2,5%, respectiv 4,2% în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Faţă de ultimul trimestru din 2009, economia UE şi cea a zonei euro au crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 0,2%, în timp ce România, cu o contracţie de 0,3%, a înregistrat a cincea cea mai slabă evoluţie din Uniune.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare