BEI este interesată să investească în Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri la Luxemburg o întrevedere cu conducerea Băncii Europene de Investiţii (BEI), a relatat pentru MOLDPRES serviciul de presă al Guvernului.

Vlad Filat a precizat că această întrevedere este o posibilitate de a reveni asupra temelor discutate anterior, în cadrul unei întrevederi similare la Bucureşti, în luna noiembrie a anului trecut.

Premierul a spus că Republica Moldova are nevoie de un partener cum este BEI şi că ţara noastră îşi doreşte nu doar suport financiar, ci şi tehnic. Vlad Filat a mulţumit BEI pentru participarea la Consiliul donatorilor de la Bruxelles, care a avut loc în luna martie, dar şi pentru disponibilitatea de a acorda ajutor Moldovei.

Premierul a precizat că pentru Moldova reprezintă interes investiţiile în infrastructură, sistemul energetic, asigurarea cu apă potabilă a populaţiei, dar şi construcţia unei linii de cale ferată conectată la cele europene.

Referitor la demararea proiectelor în domeniul alimentării cu apă potabilă a populaţiei, Vlad Filat a spus că Moldova are nevoie de o amplă evaluare a situaţiei în domeniu şi de elaborarea unei Strategii naţionale.

"Această Strategie ne va ajuta să abordăm în complex domeniul şi să cunoaştem foarte clar unde sînt necesare proiecte. Am fi recunoscători dacă BEI ne-ar ajuta în evaluarea acestui domeniu şi elaborarea acestei Strategii, deoarece cunoaştem experienţa vastă pe care o aveţi în acest sens", a spus Premierul.

Vlad Filat a menţionat că un alt domeniu care are nevoie de investiţii este dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. "Însă este necesar de a identifica un mecanism pentru ca aceste întreprinderi să simtă ajutorul oferit. Or, în unele cazuri băncile intermediare abuzează la capitolul dobîndă la creditele oferite acestor antreprenori", a precizat Prim-ministrul.

Premierul l-a invitat pe Philip Maystadt să viziteze Republica Moldova, şi a accentuat că ar fi o oportunitate nu doar să cunoască ţara noastră, dar şi să vadă la faţa locului impactul proiectelor implementate de BEI.

Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a făcut o prezentare a sectorului economic al Moldovei şi a domeniilor prioritare pentru investiţii. Ministrul a opinat că Moldova are nevoie de experienţa şi asistenţa BEI în special în ceea ce ţine de gestionarea financiară.

Philip Maystadt, preşedintele BEI, a spus că este încîntat să se întîlnească din nou cu Premierul Vlad Filat. El a menţionat că BEI este interesată să facă investiţii în Republica Moldova în special în ceea ce ţine de infrastructură, sistemul energetic, alimentarea cu apă, căile ferate.

Philip Maystadt a menţionat că chiar în acest an a lansat mai multe proiecte în ţara noastră, inclusiv în infrastructura drumurilor.

Preşedintele BEI a informat delegaţia Republicii Moldova că, în prezent, se discută cu statele membre ale UE posibilitatea creării unui Fond pentru asistenţă tehnică, în cadrul căruia ţările aflate în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, să beneficieze de suport. Philip Maystadt a spus că proiectul lansat de Vlad Filat privind evaluarea domeniului de alimentare cu apă potabilă şi elaborarea unei Strategii Naţionale va fi printre primele aplicate spre finanţare în cadrul acestui Fond. De asemenea, el a comunicat că, în scurt timp, BEI va trimite la Chişinău un grup de experţi pentru stabilirea termenilor de referinţă.

Preşedintele BEI s-a arătat interesat de posibilitatea de a investi în sistemul energetic al Republicii Moldova, dar şi de eventuala construcţie a unei linii de cale ferată, care să fie conectată la cele europene. El a specificat că BEI are o vastă experienţă în aceste domenii.

Vlad Filat a lăsat un mesaj în Cartea de Aur a BEI, în care a exprimat gratitudine pentru susţinerea acordată Republicii Moldova.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare