Deputaţii germani au adoptat joi o lege care prelungeşte durata de viaţă a celor 17 centrale nucleare ale ţării, la încheierea unei dezbateri furtunoase şi pe fondul unor manifestaţii ale militanţilor ecologişti, relatează AFP.
În pofida unei opinii publice majoritar ostile, Bundestagul /Camera inferioară a Parlamentului federal german/, unde coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi liberali este majoritară, a aprobat – cu 308 voturi ”pentru” şi 289 de voturi ”împotrivă” – un text adoptat în Consiliu de miniştri cu o lună mai înainte, ce prelungeşte cu 12 ani în medie funcţionarea centralelor după 2021, data prevăzută pentru închiderea lor.
Renunţarea la energia nucleară fusese decisă în 1998 de guvernul de stânga din acea vreme, dar coaliţia de centru-dreapta, condusă de Angela Merkel, a făcut din abrogarea acestei legi unul din punctele centrale ale programului său de guvernare.
În semn de protest, deputaţii ecologişti /Verzii/ erau total îmbrăcaţi în negru şi arborau o cruce galbenă, simbolul refuzului atomului. Liderul deputaţilor ecologişti, Jürgen Trittin, a confirmat faptul că opoziţia doreşte să sesizeze Curtea Constituţională în cazul în care este ocolit Bundesratul /Camera superioară/, unde dna Merkel şi aliaţii săi nu deţin majoritatea.
Angela Merkel a fost acuzată de clientelism de către opozanţii săi după această decizie, considerată favorabilă unui număr de patru proprietari de centrale: EON, RWE, EnBW şi Vattenfall /Suedia/.