De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Potrivit estimărilor Fondului Monetar International (FMI), următorul preşedinte american va fi ultimul şef de la Washington care va conduce cea mai puternică economie din lume. China va depăşi Statele Unite la capitolul respectiv până în 2020.
Economia chineză va creşte de la 11,2 trilioane de dolari, în 2011, la 19 trilioane de dolari, în 2016, se arată în raportul FMI. În aceeaşi perioadă, economia americană se va majora de la 15,2 trilioane de dolari la 18,8 trilioane de dolari.
Potrivit analiştilor FMI, măsurarea produsului intern brut în funcţie de puterea de cumpărare nu este cea mai bună măsură pentru compararea mǎrimii economiilor a două ţări, având în vedere că preţurile sunt influenţate de anumite servicii irelevante la nivel mondial.
"FMI crede că PIB-ul la valoarea de piaţă este o comparaţie mai importantă. Din acest punct de vedere, economia SUA este, în prezent, cu 130 la sutǎ mai mare decât a Chinei şi va fi cu 70 la sutǎ mai mare până în 2016", se arată în studiu.
Totuşi, compararea puterii de cumpărare are mulţi fani, care susţin că economia chineză va fi şi mai puternică decât se estimează, datorită subevaluării din prezent a monedei sale.
Potrivit acestor analişti, puterea de cumpărare măsoară producţia în termeni reali a unei economii, nu doar banii de pe "hârtie".
De altfel, şi estimările FMI, dar şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) sunt realizate în baza puterii de cumpărare.
O altă măsură a economiei este venitul pe cap de locuitor, Statele Unite fiind cu mult înaintea Chinei din acest punct de vedere.
Experţii din numeroase domenii nu sunt pregătiţi pentru acest moment şi nici nu vor să recunoască iminenţa sa, scriu jurnaliştii americani.
Economia SUA pierde teren din cauza faptului că guvernul nu are un plan credibil de reducere a deficitului bugetar, spune economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard: "Există motive de îngrijorare. SUA nu au un plan credibil, pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare, iar dacă discursul ţinut de Barack Obama la data de 13 aprilie merge în direcţia favorabilă, deciziile concrete urmează să fie adoptate".
Având în vedere trendul creşterii economice din ultimii ani, este de aşteptat ca, în 2020, R.P. China să ajungă prima putere economică a lumii şi să fie principalul investitor şi partener comercial în Africa, America Latină şi Asia şi printre cei mai importanţi în Europa.
Totodată, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor fi dependente financiar de puterea asiatică, care va face presiuni asupra acestora pentru a-şi acoperi creditele cu tehnologii.
Pe plan militar nu este exclusă o prezenţă militară în Africa şi una în America de Sud, cel mai probabil în Venezuela, precum şi o extindere a proiecţiei puterii navale în Oceanul Pacific.
Deşi SUA şi UE par a nu avea un plan concret de contracarare a expansiunii chineze, aceasta se va lovi cel mai probabil de extinderea celorlalte puteri emergente – India, Rusia şi Brazilia, în felul acesta după 2020 este posibil ca guvernul chinez să adopte o politică de echilibru, sau va avea loc o nouă reîmpărţire a sferelor de influenţă în lume, între SUA, UE şi puterile emergente.