78 de miliarde de euro pentru Portugalia

Guvernul portughez a ajuns la un "acord bun" cu delegaţiile Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional în vederea unui program de ajutor financiar în valoare de 78 miliarde de euro pe trei ani, însoţit de o reducere ‘mai graduală’ a deficitului, a anunţat marţi primului ministru demisionar Jose Socrates, transmite AFP.

‘Este vorba de un program pe trei ani, care stabileşte obiectivele pentru o reducere mai graduală a deficitului: 5,9% din PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2012 şi 3% din PIB în 2013’, a precizat Jose Socrates.

Anterior, Portugalia se angajase să-şi reducă deficitul la 4,6% în acest an la 3% în 2012 şi apoi la 2% în 2013.

Deficitul bugetar al Portugaliei s-a ridicat în 2010 la 9,1% din PIB, mult peste obiectivul de 7,3% avut în vedere de guvernul de la Lisabona, în timp ce datoria publică a ajuns la 160 miliarde de euro (93% din PIB).

Şeful guvernului portughez a adăugat că nu poate dezvălui o mare parte din detaliile cu privire la măsurile pe care Portugalia va trebui să le pună în practică în schimbul ajutorului, deoarece aceste măsuri trebuie să facă obiectul unei consultări cu partidele de opoziţie. Cu toate acestea, Jose Socrates a ţinut să precizeze că acest acord nu prevede o parte din măsurile vehiculate de presă în ultimele zile, precum eliminarea celui de al 13-lea şi al 14-lea salariu al funcţionarilor, reducerea salariului minim sau concedieri şi diminuări suplimentare de salarii în sectorul public.

‘Pentru 2011 nu vor fi necesare măsuri bugetare suplimentare, iar instituţiile internaţionale au recunoscut că situaţia Portugaliei nu este atât de gravă ca cea a celorlaltor state’, a precizat Socrates.

Ameninţată de o ruptură a finanţării din cauza ratelor dobânzii prohibitive practicate de pieţe, îngrijorate de solvabilitatea ţării, Portugalia, care trebuie să ramburseze 5 miliarde de euro din datorie la mijlocul lunii iunie, a solicitat asistenţă UE şi FMI la 7 aprilie, după Grecia şi Irlanda anul trecut.

În schimbul acestui ajutor, UE şi FMI cer un "program de ajustare" ce include măsuri de austeritate "ambiţioase" şi reforme structurale ce angajează principalele partide după viitoarele alegeri legislative anticipate de la 5 iunie.

Presiunea din partea investitorilor şi agenţiilor de rating s-a accentuat brusc după demisia, la sfârşitul lunii martie, a şefului guvernului socialist minoritar, dezaprobat prin respingerea în Parlament a celui de-al patrulea program al său de austeritate într-un an.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare