Planul UE, pentru următorii 7 ani

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Comisia Europeană a adoptat pentru Uniunea Europeană, un plan financiar pe termen lung, acesta se va desfăşura pe perioada 2014-2020, care va constitui baza, pentru planificarea bugetelor anuale în regiune.

CE, prevede o creştere globală a cheltuielilor bugetare de pentru următorii şapte ani de 4 la sută – la 971.5 miliarde de euro de la 925 6 miliarde de euro, arată materialele Comisiei Europene.

Anterior, unele ţări membre ale UE au fost pentru îngheţarea cheltuielilor din bugetul UE, ca urmare a crizei globale în curs de desfăşurare.

Bugetul UE este format din contribuţiile aduse de fiecare ţară membră.

CE prevede o creştere a veniturilor cu 5% în perioada 2014-2020 – la un trilion de euro faţă de 975.8 milioane de euro pentru perioada 2007-2013.

Bugetul planificat pentru şapte, ani va fi revizuit după cinci ani de funcţionare, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la o conferinţă de presă. Anterior, un număr de ţări UE a propus să reducă termenul de planificare financiară de la termenul de şapte ani, la cinci ani, dar în cele din urmă, această idee nu a fost sprijinită, a amintit Barroso.

Summit-ul şefilor Uniunii Europrene, ar putea aproba planul de şapte ani în prima jumătate a anului viitor, aprobarea finală a acestui document va avea loc însă la sfârşitul anului următor, spune şeful CE.

Bugetul se preconizează a fi repartizat, în felul următor: 376 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul economic, social şi de unificare teritorială a Uniunii Europene.

CE intenţionează să creeze un nou fond, „Connecting Europe facility”, în valoare de 40 miliarde de euro, care vizează creşterea numărului de proiecte europene destinate infrastructurii.

Programul preconizează 281 miliarde de euro şi pentru dezvoltarea agricolă.

Pentru educaţia şi formare profesională în timpul vacanţelor şcolare şi studenţeşti, CE a alocat în planul financiar de şapte ani, 15,2 miliarde de euro.

Proiecte de inovare şi cercetare, pot primi până la un total de 80 miliarde de euro de la bugetul UE.

Comisia Europeană intenţionează să ofere pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale Uniunii Europene, 70.2 miliarde de euro. Politica de "vecinătate" care vizează "promovarea democraţiei şi prosperităţii în jurul Europei", din buget, sunt preconizate16 miliarde de euro, potrivit CE.

Pentru securitate Europei (combaterea criminalităţii, a terorismului), sunt planificaţi 4.1 miliarde de euro, pentru o politică în domeniul migraţiei – 3,4 miliarde de euro.

CE intenţionează să îngheţe cheltuielile administrative pentru perioada 2014-2020, care acum reprezintă aproximativ 5,7% din bugetul UE.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare