Criza datoriilor ajunsă în Italia

De Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Criza datoriilor face din ce în ce mai multe jertve, extinzându-se uimitor de repede pe întreg teritoriul Zonei Euro.

Grecia a luat un credit de 110 miliarde de euro, Irlanda unul de 85 miliarde, iar Portugalia 78 miliarde de euro.

Nici atunci când este vorba de Italia, lucrurile nu stau mai frumos, chiar dacă teoretic s-ar părea că Criza şi Italia, sunt două elemente nu prea compatibile.(Aşa vedem noi, sau poate aşa vrem să vedem, fiind locuitorii ţării care are cele mai multe persoane emigrate.)

Actual, Italia este ţara a cărei datorie publică este cea mai mare în Uniunea Europeană în termeni nominali şi pe poziţia a treia pe plan mondial.

La finele anului trecut, raportată la PIB-ul naţional, datoria Italiei constituia 118 puncte procentuale, iar nevoia de finanţare pentru următorii 3 ani, este de tocmai 630 miliarde de euro.

Cancelarul german, Angela Merkel, a avut o convorbire telefonică cu Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, căruia i-a cerut în mod de urgeţă să adopte o serie de măsuri de austeritate care vor ajuta la încetinirea tempoului de dezvoltare a crizei în peninsulă.

Aceste măsuri de austeritate, ar prevedea executarea unor schimbări, în ceea ce priveşte finanţarea autorităţilor locale, serviciile medicale, de asemenea, ar fi posibilă şi o majorare a vârstei de pensionare.

Criza datoriilor, este un adevărat pericol pentru Europa, care a trecut şi la ameninţări în adresa Italiei. Italia este o ţară prea mare ca să poată fi salvată doar cu resursele financiare disponibile Uniunii Europene.

Pentru ca Europa să poată ţine piept extinderii crizei, are de ales din a forma uniunea fiscală, sau să destrame Zona Euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare