De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — E cunoscut bine lucru, ca năpasta, nu vine de una singură. Abia de reuşesc să întervină statele ale căror economii sunt mai stabile, că iată, Grecia, trage după ea şi Ciprul.
Cea mai mare bancă a ţării insulare, Bank of Cyprus, este foarte îngrijorată de situaţia economică la care s-a ajuns, declarând că, posibil, va avea nevoie de un ajutor financiar instituţional, pentru a evita un posibil default.
În ultimul timp, cel mai mult se vorbea despre Italia şi Spania, precum că, ele, ar putea fi următoarele din lista neagra a crizei datoriilor. Însă după întorsătura luată, se pare că, în celălalt capăt al Europei, o mică ţărişoară, ar putea fi următoarea “durere de cap” a zonei euro. Deoarece, guvernul cipriot, nu va fi în stare să se descurce fără un bailout.
În urma accidentului din munţi, unde a fost distrusă, cea mai mare centrală de energie electrică a ţării, iar pagubele pentru bugetul ţării, au fost de 1,2 miliarde de euro, guvernul Ciprului, a demisionat.
Dobânzile la obligaţiunile cipriote, s-au majorat semnificativ, depăşind 10 la sută pe an, după ce în urmă cu trei luni erau la 6,22%. În aceste condiţii, statul, se pregăteşte să ceară ajutor financiar,de la colegii mai puternici din Europa.
“Lipsa noastră de acţiune, ne pune în risc abilitatea de refinanţare a statului şi consecinţele vor fi imediate şi serioase. Există pericolul iminent ca Ciprul să intre în mecanismul de asistenţă a Uniunii Europene, cu toate consecinţele negative”, se arată într-o declaraţie a Bank of Cyprus.
Cel mai mult, însă,desigur că, va avea de suferit reputaţia pe care o deţine statul insular, de centru financiar, în cazul când acesta va ajunge la bailout.
Din împrumuturile anterioare, Ministerul de finanţe cipriot are mare parte din finanţare asigurată până în luna decembrie, aşa că ar avea timpul necesar pentru a aranja un împrumut.
PIB-ul Ciprului, constitue 17,4 miliarde de euro, ţara, a avut de suferit, de pe urma crizei din Grecia.