De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — România, are prilej de bucurie, Cairo, a decis să cumpere de la vecinii noştrii 60 mii de tone de grâu.
România în aşa fel, este prima ţară din lume care a reuşit să facă fisuri în monopolul deţinut de Rusia. Un eveniment de-a dreprul important, pentru toată agricultura de peste Prut, deoarece, a reuşit să pătrundă pe piaţa furnizorilor de grâu ai Egiptului, la moment, fiind cel mai mare importator mondial.
Vara aceasta, este una cât se poate de bună pentru statul român, deoarece licitaţia câştigată recent, în ceea ce priveşte exportul de grâu pe piaţa Egiptului, este a doua mare victorie, pentru că luna trecută, România, a reuşit să câştige şi o parte din comanda de 150.000 de tone de grâu, înaintată de Iordania.
Egiptul e considerat cel mai mare importatorde grâu, deoarece anual, acesta aduce în ţară, peste 10 milioane de tone.
Rusia fiind mereu “nesăturată” şi jucându-se cu preţurile, a admis să intre în joc şi România, aceasta reuşind din prima rundă să rupă 60 mii de tone din 240 mii (cererea pe care a înaintat-o Egiptul la ultima licitaţie)
Cu un preţ de 262,50 de dolari tona, fără taxe de transport, grâul românesc a egalat, sau a bătut cele mai ieftine propuneri în ceea ce priveşte grâul rusesc.
România a aşteptat încă de anul trecut să se înscrie pe lista furnizorilor aprobaţi de Egipt, însă temperaturile aride şi lipsa de precipitaţii din zona Mării Negre, “i-au jucat festa”, deoarece au determinat autorităţile egiptene să evalueze mai precaut tranzacţiile în această regiune.
Preţurile cu o permanentă tendinţă de creştere la grâul rusesc – cu 5% într-o lună – au determinat Egiptul să ia în considerare surse alternative.
La începutul lui iulie, statul egiptean, a achiziţionat grâu rusesc cu 243,50 de dolari pentru o tonă, iar la licitaţia de la sfârşitul lunii, a plătit deja 255,25 de dolari pentru tonă.
Pe lângă Rusia, la ultima licitaţie organizată de ţara de pe continental African, au mai participat încă zece ţări, printre care: România, SUA, Australia, Franţa şi Germania.
În ciuda unor creşteri regulate a preţului la grâul rusesc, acesta rămâne a fi, unul dintre cele mai mici, ameninţând în aşa fel, exporturile Statelor Unite ale Americii, cel mai mare exportator mondial, însă care de la o vreme, se confruntă cu o cerere tot mai mică.