De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Cei care speră că China, gigantul din toate domeniile, va scăpa şi de data aceasta lumea, atunci, probabil am să vă dezămăgesc.
Chinezii, chiar dacă sunt o putere economică greu de răpus, încă mai continuă „cursul de reabilitare”, atât de necesar, după ce s-a implicat în criza din 2008, pentru a scăpa economia mondială şi tare mare mi-i îndoială că, încă neîntregită, va merge iarăşi în întâmpinare.
Unii economişti, care îşi frământă minţile, cum ar putea scăpa din acest impas economia, se bazau pe cel puţin încă o majorare a dobânzilor din partea Băncii Populare a Chinei în acest an, cu scopul menţinerii ratei inflaţiei la un nivel ridicat.
Totuşi, în condiţiile deteriorării perspectivelor economice mondiale, mulţi se aşteaptă acum la o schimbare radicală de politică din partea Chinei.
Tang Yunfei , un analist în cadrul Founder Securities din Beijing , a declarat că "Este timpul ca Beijingul să anunţe în faţa întregii lumi că va încerca să stimuleze cererea internă din nou".
Cu rezerve de 3.200 miliarde de dolari şi cu o datoriei publică infimă, China şi-ar putea permite o majorare a cheltuielilor, dar de aici ar sclipi efectele secundare, de tipul: creşterii inflaţiei într-un moment în care preţurile avansează prea repede.
Ultimile ajutoare de stimulare oferite în 2008, de către China, au generat probleme serioase, care se mai simpt şi în prezent.
Autorităţile au încurajat băncile să crediteze liber proiecte guvernamentale. Unele dintre credite înregistrează probleme, iar defaultul unor guverne locale reprezintă acum una dintre cele mai mari ameninţări la adresa creşterii Chinei.
Pasivele care sunt acum în posesia guvernului Chinez, se ridică până la aproape 27 puncte procentuale din Produsul Intern Brut.
"Încercăm încă să soluţionăm problemele generate de pachetul de stimulente din 2008. Este nerealist să se spere că China va juca şi de această dată rolul de salvator al economiei mondiale ", au fost declaraţiile, directorului autorităţii bancare din provincia Jiangsu, Yu Xuejun.
În 2008, când prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat o severă criză globală, China a fost printre primele ţări din lume care a implementat un amplu pachet de stimulare.